Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dags att föreslå ledamöter till Etikprövningsmyndigheten – extra många sökes till nästa mandatperiod

Bild med två kvinnor i samtal med hjärtformer som inringar dem.

Etikprövningsmyndigheten vill ha förslag på minst 20 personer med kompetens inom medicinsk forskning och 15 personer med kompetens inom övrig, icke medicinsk, forskning. Av de föreslagna kommer 15 respektive 7 förordnas i första steget, resterande kommer förordnas när vakanser uppstår under mandatperioden.

Från och med nästa år inträder en ny nomineringsperiod. Då många ledamöter suttit sin mandatperiod på 12 år kan de inte väljas om. Därför behövs nu extra många nya ledamöter.

Just nu arbetar fakulteterna på Lunds universitet med att ge förslag på ledamöter med vetenskaplig kompetens. Sista dag att nominera är den 31 mars 2023.

De föreslagna personerna ska ha egen forskningserfarenhet och vara disputerade och gärna docenter. En majoritet av de som föreslås inom medicinsk forskning bör vara läkarutbildade. Men även andra kategorier som till exempel epidemiologer, sjuksköterskor eller paramedicinare välkomnas. Några av de som föreslås bör vara kliniskt verksamma, men alla behöver inte vara det. En bred spridning av kompetenser och erfarenheter efterfrågas.

I samband med förordnande av nya ledamöter strävar Etikprövningsmyndigheten efter att uppnå en jämn könsfördelning.
Uppdraget gäller mandatperioden som börjar 1 januari 2024 och pågår till 31 december 2027. De personer som föreslås måste vara tillfrågade.

Varför är det arbete som etikprövningsnämnden gör viktigt?

– Uppdraget går ut på att bedöma om de ansökningar som kommer in kan godkännas utifrån ett forskningsetiskt perspektiv. Det är naturligtvis nödvändigt att detta arbete görs av forskningskompetenta personer så på så sätt är de vetenskapliga ledamöternas arbete helt centralt för etikprövningen.

Om man är intresserad av forskningsetiska frågor och tycker att det är angeläget att forskningens perspektiv ges rättvisa i prövningen så arbetet som vetenskaplig ledamot både intressant och givande.  

Martin Dribe, professor vid Centrum för ekonomisk demografi.

– Det finns viktig forskning som samtidigt innebär risker för Forskningspersonerna/deltagarna. Det kan finnas risk för integritetsintrång, frågor om känsliga ämnen, negativa reaktioner till frågor eller enkäter etc. Det behöver tas i beaktan för att så mycket som möjligt minimera riskerna. Det är det vi granskar i nämnden.

Jag skulle rekommendera andra att ta chansen. Man får insikt i mycket forskning, insikt i hur man applicerar lagen, och det är alltid intressanta diskussioner.

Åse Innes- Ker, docent och verksam som universitetslektor vid institutionen för psykologi.

Läs mer: Etikprövningsmyndigheten

Fakta om Etikprövningsmyndigheten

Etikprövningsmyndigheten är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Myndigheten är en förvaltningsmyndighet som lyder under regeringen och leds av en myndighetschef.

Verksamheten bedrivs på sex orter, Lund, Göteborg, Linköping, Stockholm, Uppsala och Umeå. I Uppsala har myndigheten sitt säte.

Verksamhetsregioner

Myndigheten är indelad i sex verksamhetsregioner. Vid varje verksamhetsregion finns minst en medicinsk avdelning samt en avdelning som prövar övrig forskning.

Totalt har myndigheten 21 avdelningar. Av dessa är det sex avdelningar som även bedömer ansökningar som rör kliniska läkemedelsprövningar och medicintekniska produkter i samarbete med Läkemedelsverket. En avdelning består av tio representanter med vetenskaplig bakgrund och fem företrädare för allmänheten. Ordföranden i en avdelning är juridiskt utbildad och ska vara eller ha varit domare. Ersättarna är inte personliga ersättare utan ingår i en pool inom respektive verksamhetsregion. Totalt har myndigheten cirka 500 ledamöter och ersättare.