Hållbar utveckling i forskningen
Lunds universitet utvecklar vetenskaplig kunskap som ökar förståelsen av problem relaterade till hållbar utveckling, undersöker möjliga lösningar och vilka oönskade effekter av lösningarna som kan uppstå. Forskningen spelar en avgörande roll för att flytta fram kunskapsfronten kring hållbarhetsfrågor.
Hållbarhet är viktigt för Lunds universitet
Hållbarhet ska genomsyra allt det arbete som universitetet utför. Därför behöver du som forskare vara väl insatt i din egna forsknings relevans för hållbar utveckling. Det är också viktigt att forskningens kopplingar till hållbarhetsfrågorna synliggörs för interna och externa samarbetspartners.
Kontakt
Lunds Universitets Hållbarhetsforum
Lunds universitets Hållbarhetsforum
Ekologihuset, Sölvegatan 37
223 62 Lund
contact [at] sustainability [dot] lu [dot] se (contact@sustainability.lu.se)
Synliggör din hållbarhetsforskning
Nu kan du som forskar tagga upp din profil, dina projekt och forskningsoutput till Globala målen i LUCRIS och Forskningsportalen. Detta bidrar till att synliggöra den forskning som relaterar till FN:s globala mål.
Hur fungerar taggningen?
Initialt taggades samtliga forskningsoutput upp retroaktivt med de globala målen. Forskare, organisation och projekt har taggats upp enligt de SDG som finns på tillknutna forskningsoutput. Viss manuellt städning har gjorts. Eftersom automatisk uppmärkning finns det så klart poster som fått eller inte fått korrekt taggning. Detta kan man justera manuellt.
Nu efter lanseringen kommer alla nya forskningsoutput som läggs in i LUCRIS få, om så är relevant, automatiskt genererade taggningar till de Globala målen. Notera att den automatiska taggningen endast görs på forskningsoutput med en engelska titel och abstrakt.
Övrig information, såsom personprofiler, projekt och organisationer, taggas upp manuellt.
Ändra målen kopplade till min forskning
Du som forskare kan ändra eller lägga till globala mål i LUCRIS. Du kan hitta FN:s globala mål på:
- Profilen
- Projekt
- Forskningsoutput
- Organisationernas profiler i Forskningsportalen
Hur du faktiskt lägger till eller ändrar en uppmärkning av Globala målen i LUCRIS och Forskningsportalen hittar du via länken nedan:
Varför märker vi upp forskningen med FNs Globala mål?
Interna användningsområden
Möjlighet att söka fram hållbar forskning bland annat baserat på uppmärkningen för att gynna interna samarbeten och öka användningen av lokala resurser och kompetenser.
Externa användningsområden
Möjlighet för externa målgrupper såsom finansiärer, potentiella kollegor och studenter att lätt få en ingång till Lunds universitets hållbara forskning och relaterade forskare.
Resurser och stöd för hållbarhetsforskning
Dela med dig av din forskning
Hållbarhetsforum får många förfrågningar om offentliga engagemang (samtal, diskussioner, paneler) från intressanta aktörer i hela samhället. Är du en forskare som är angelägen om att sprida din kunskap? Skicka ett mail till Jenny Hansson med några meningar om din forskning så lägger vi dig till vårt bibliotek av talare.
Tips för ansökningsskrivande
Kämpar du med att skriva en ansökan till en utlysning om hållbar utveckling? I den engelska filmen nedan får du 9 tips för att underlätta skrivprocessen.
FN:s klimatkonvention och konventionen för biologisk mångfald
Lunds universitet är en observatörsorganisation för FN:s klimatkonvention (UNFCCC) och konventionen för biologisk mångfald (UN CBD). Kontakta Hållbarhetsforum om du planerar deltagande på FN:s klimatkonferens eller biodiversitetskonferens eller vill arrangera ett sidoevenemang. Kontakta Hållbarhetforum för intresseanmälan och mer information.
Länkar:
Hållbarhetsforum
Hållbarhetsforum arbetar för att främja utmaningsdriven forskning om hållbarhet och är ett strategiskt stöd i samordning av hållbarhetsfrågor på Lunds universitet. Har du förslag på aktiviteter inför utlysningar, idéer på forskningsengagemang eller vill sprida din kunskap? Tveka inte att kontakta Hållbarhetsforum
Arbeta för en hållbar framtid: koncept och förhållningssätt (kurs)
Kursen är utformad för att introducera nyckelbegrepp, metoder och språk som utvecklas inom hållbarhetsvetenskap, med input och exempel inom ett antal discipliner. Syftet är att ge deltagarna allmänna kunskaper som behövs för att engagera sig med förtroende i hållbarhetsdebatten och reflektera kritiskt för att integrera aspekter av miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet inom sina intresseområden eller forskning.
Relaterad information
Här nedan länkar vi till mer relevant information om hållbar forskning:
- Lunds universitets strategi för Hållbarhet
- Information om Hållbarhetsfonden (engelsk sida)
- Agenda 2030 forskarskolan (engelsk sida)