Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LUCRIS är Lunds universitets system för forskningsinformation. Syftet med LUCRIS är att synliggöra enskilda forskares, forskargruppers och Lunds universitets samlade forskning. På denna sida hittar du en introduktion till systemet och annan viktig information.

Introduktion

Databasen LUCRIS kan bara användas av anställda vid Lunds universitet. Forskare på universitetet kan lägga in information i LUCRIS som är kopplad till deras forskning. Den publika webbplatsen kopplad till LUCRIS kallas Forskningsportalen. Där kan allmänheten se vilken forskning som pågår vid universitetet. Forskningsportalen riktar sig till alla som är intresserade, som till exempel allmänheten, media och forskningsfinansiärer.

På dessa sidor kan du läsa mer om LUCRIS och Forskningsportalen. Du hittar också information om olika delar (moduler) av LUCRIS och hur man använder dem. Bland annat finns det guider och instruktioner. Under rubriken "Använda LUCRIS" finns information som främst är för forskare vid Lunds universitet. "Administrera LUCRIS" vänder sig till de anställda som arbetar med att hantera LUCRIS.

Presentera din forskning med LUCRIS

LUCRIS är en relationsdatabas. Det betyder att du kan skapa kopplingar mellan olika delar av informationen i systemet. Till exempel kan du länka dina forskningsoutput till ett projekt. Projektet kan du sedan koppla till ett kontrakt, och så vidare. Ju fler kopplingar du skapar, desto enklare blir det för andra att hitta din forskning i Forskningsportalen.

Det finns regler för vad du som forskare ska registrera i LUCRIS. Dessa regler och minimikrav är beskrivna på den här webbplatsen:

Använd data från LUCRIS

Information som finns i LUCRIS går att hämta ut i rapporter och användas för att visa olika aspekter av forskningen på Lunds universitet. Det går även att automatiskt hämta data och visa ut den på andra webbsidor. Andställda kan också göra enklare sökningar och ta ut underlag direkt ur systemet.

Så här söker du

Du kan välja att titta på en video eller följa beskrivningen nedan för att lära dig hur du söker i LUCRIS. Om du vill veta hur du söker i Forskningsportalen kan du läsa mer på sidan om den.

Du som är anställd vid Lunds universitet (har ett Lucat-id och en verksamhetsroll i Lucat) kan logga in i LUCRIS och söka i all den information som finns inlagd i systemet. Genom att söka direkt i LUCRIS når du mer information än vad du gör om du söker i Forskningsportalen där viss information inte visas. Exempelvis kan du söka externa forskningsmedel.

Exemplet nedan är för hur du kan avgränsa en sökning i modulen för forskningsoutput. Gör så här för att söka fram information i LUCRIS:

Steg 1: Gå till modulen "Forskningsoutput", genom att klicka på pilen bredvid fliken ”Personlig”:

Första steget i LUCRIS för att påbörja en sökning (bild)

Steg 2: Under sökrutan i mitten klickar du bort sökfiltret "Mitt innehåll” (My content), nu söker du i alla forskningsoutput som är inlagda i systemet inte bara dina egna:

Var du ska klicka för att ta bort mitt innehåll i LUCRIS (bild)

Steg 3: Klicka på den lilla tratten med ett plustecken efter för att lägga till filter: 

Bild av var du ska klicka i LUCRIS för att lägga till ett sökfilter.

Steg 4: Välj relevanta filter. För att till exempel hitta en specifik forskningsgrupp välj filtret "Organisations" och sök fram organisationen:

Hur det ser ut i LUCRIS när du lägger till filtret Organisation (bild)

Steg 5: Välj eventuellt fler filter eller avgränsningar. Ett bra exempel på ytterligare filter är ”Arbetsflöde” (Workflow) i vilken du kan markera om du bara vill söka på publikationer som är granskade. Klicka i så fall i ”Granskad” (validated) och ”För återgranskning” (for re-validation).

Steg 6: Välj vilket format du vill spara listan i längst ner under ”Ladda ner lista” (Download list):

Var du ska klicka i LUCRIS för att ladda ner ditt sökresultat (bild).

Kontakta LUCRIS-supporten

E-post: servicedesk [at] lu [dot] se

Telefon: 046-222 90 00
(måndag-fredag 8:00-17:00)

Webbformulär: support.lu.se