Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Exportkontroll

Exportkontroll handlar om att hindra strategiskt känsliga produkter från att hamna i orätta händer, och utförsel till mottagare utanför landet (export eller överföring) kan kräva tillstånd. På denna sida kan du läsa mer om vad som klassificeras som känsliga produkter samt ta del av universitetets rutiner och regelverk för exportkontroll.

Exportkontrollen och eventuell tillståndsplikt omfattar fysiska produkter såväl som information om teknik för utveckling, produktion eller användning av produkter med exportrestriktioner. Med export avses såväl fysisk transport av produkter som elektronisk överföring av information och muntlig teknologiöverföring. Publicering och molntjänster kan därför också omfattas av exportkontroll. Exportkontroll används primärt för att förhindra export av vapen och strategiska produkter till områden och länder som anses vara politiskt instabila eller hot mot freden i området.

Innehåll på sidan:

Vad omfattas av exportkontroll?

Krigsmateriel (KM) och av produkter med dubbla användningsområden (PDA) omfattas av exportkontroll. 

Krigsmateriel och tekniskt bistånd finns upptaget i bilagan till förordningen om krigsmateriel, den så kallade krigsmaterielförteckningen. Den som bedriver en verksamhet är skyldig att kontrollera om verksamheten omfattar krigsmaterielklassade produkter eller tekniskt bistånd kopplat till sådana produkter. Visst tekniskt bistånd är undantaget tillståndskrav, exempelvis teknik som faller inom begreppen ”allmänt tillgänglig” och ”grundforskning” samt tekniskt bistånd som lämnas inom Sverige.

PDA är produkter, programvara eller teknik med en civil användning men som även kan användas i militärt syfte. Som PDA klassificeras också vissa produkter av särskild strategisk betydelse, exempelvis utrustning för informationssäkerhet som använder kryptografi. Vid universitetet är det främst exportkontroll av PDA som berör verksamheten och handlar då ofta om att säkerställa att viss kunskap eller information inte sprids till otillåtna mottagare.

Vid export av PDA ut ur EU krävs alltid tillstånd. I princip krävs inte tillstånd vid överföring inom EU men för vissa särskilt känsliga produkter krävs det. Även om inte tillstånd behövs för överföring inom EU finns ändå en skyldighet att informera mottagaren om det rör produkter med exportrestriktioner.

Ansvar och regelefterlevnad

Den som hanterar produkter som omfattas av exportkontroll behöver ha en medvetenhet om hur produkten kan missbrukas, exempelvis om koppling till massförstörelsevapenprogram finns. Den ansvariga för produkten behöver tillse att den inte riskerar hamna i orätta händer genom exempelvis stöld, dataintrång eller otillåten vidareförmedling.

Ansvaret för att följa regelverket kring exportkontroll ligger hos respektive verksamhet inom Lunds universitet. För att säkerställa regelverkets efterlevnad finns Lunds universitets exportkontrollprogram (STYR 2020/2073), där beskrivs universitets exportkontrollorganisation samt policy, ansvar, roller och rutiner. Även processen för exportkontroll, som beskriver hur exportkontrollärenden ska hanteras, återfinns i programmet.

Gå till Regelverket för att hitta exportkontrollprogrammet

Exportkontrollprocess

Om exporttillstånd krävs behöver verksamheten ha det på plats innan export inleds. Identifiering och initiering av ett exportkontrollärende görs inom den verksamhet (institution eller motsvarande) där exportbehov uppstår. Ansvarig forskare/lärare har bäst kännedom om produkter och teknik som används och ansvarar därför för att den information som behövs för att utreda exportkontrollfrågor förmedlas till berörd prefekt.

För att avgöra om en produkt omfattas av exportkontroll behöver kontroll göras mot regelverket, vilket kan göras med hjälp av särskild checklista. Om produkten omfattas av exportkontroll görs produktklassificering av ansvarig forskare/lärare. Kontakta fakultetens lokala handläggare för exportkontroll för stöd och för tillgång till checklistan "Export control: Guide and checklist". Om en ansökan om exporttillstånd behövs, görs den först efter att ärendet tagits via prefekt till exportkontrollansvarig dekan för beslut kring ärendet.

Vad kategoriseras som PDA?

Produkter, programvara och teknik som klassificeras som PDA finns listade och beskrivna i Bilaga I till PDA-förordningen (EU-förordning nr 2021/821). Bilaga I är en lista över produkter som kräver tillstånd vid export ut ur EU och är uppdelade i tio kategorier:

  1. Kärnmaterial, anläggningar och utrustning
  2. Särskilda material och därtill hörande utrustning
  3. Materialbearbetning
  4. Elektronik
  5. Datorer
  6. Telekommunikation och ”informationssäkerhet”
  7. Sensorer och lasrar
  8. Navigation och avionik
  9. Marint
  10. Rymd och framdrivning

Klassificering av PDA

För att fastställa om en produkt, programvara eller teknik är kontrollerad enligt Bilaga I till PDA-förordningen behöver en klassificering göras. Detta görs genom att jämföra produktens egenskaper med de tekniska beskrivningarna i bilagan. Fakultetens handläggare för exportkontroll stödjer vid behov. Om en beskrivning i bilagan (kontrolltext) överensstämmer med produktens eller teknikens egenskaper är produkten en PDA med motsvarande kontrollnummer. Vid osäkerhet kring den klassificering som fastställts kan en produktförfrågan även ställas till ISP (Inspektionen för strategiska produkter).

Generalklausul (catch-all)

För att förhindra att exportörer medvetet försöker kringgå lagens intention finns en generalklausul i PDA-förordningen (engelsk benämning catch-all). Bestämmelsen innebär att om exportören har kännedom om att produkten, programvaran eller tekniken i fråga kan komma att användas till massförstörelsevapen eller i militärt syfte så kan den vara föremål för exportkontroll även om produkten inte finns upptagen i Bilaga I till PDA-förordningen. 

Om den som exporterar känner till att produkter som inte listas i Bilaga I till PDA-förordningen, helt eller delvis, är avsedda för massförstörelsevapen eller i militärt syfte, ska ISP underrättas. ISP bestämmer därefter om produkten omfattas av tillståndskrav vid export eller inte.

Sanktioner

Export tillåts som regel om inte särskilda skäl talar emot. Ibland finns sanktioner riktade mot länder, företag eller enskilda personer, vilket innebär att begränsningar införs i handlingsfrihet. De sanktioner som gäller i Sverige är beslutade av FN eller EU. Exempel på sanktionsåtgärder är vapenembargo, finansiella sanktioner, förbud mot utrustning som kan användas för internt förtryck och förbud eller tillståndskrav vid export eller import av vissa varor och viss teknik. 

Stöd och vägledning

Inom de fakulteter som återkommande berörs av frågor kring exportkontroll finns lokala handläggare för exportkontroll utsedda. Dessa verkar som lokalt stöd till fakultetens verksamheter och bistår med information och rådgivning samt vid beredning av exportkontrollärenden.

Exportkontrollfunktionen är en universitetsgemensam stödjande funktion vid LU Byggnad som bistår med samordning, information och rådgivning kring exportkontroll.

Webbutbildning: Exportkontroll för lärosäten

Kurs om exportkontrollregelverken som berör säkerhetspolitiskt strategiska produkter, inklusive material, programvara och teknik. Den här kursen är till för dig som forskar eller på annat sätt arbetar vid ett svenskt lärosäte.

Kursen ger svar på frågor som:

  • Varför är exportkontrollregler viktiga att känna till?
  • Vad är produkter med dubbla användningsområden?
  • Vad är krigsmateriel?
  • Hur klassificerar man produkter i sin forskning eller undervisning enligt exportkontrollreglering?

Länk till kursen på svenska:

https://ltuedu.eu-west.catalog.canvaslms.com/browse/exportkontroll/courses/exportkontroll-fr-lrosten

Länkar till mer information

Inspektionen för strategiska produkter (ISP), introduktion och regelverk kring exportkontroll: 
Läs mer på ISP:s webbplats 

Strålsäkerhetsmyndigheten, information om exportkontroll gällande kategori 0: 
Läs mer på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats 

Rekommendation för forskning om PDA, introduktion och vägledning:
Läs mer på ISP:s webbplats 

Regeringskansliet, aktuella sanktioner:
Läs mer på Regeringen.se 

Relaterat till exportkontroll: lag om utländska direktinvesteringar 

Lag (2023:560) gällande utländska direktinvesteringar omfattar investeringar i ett antal skyddsvärda verksamheter. Lagen syftar till att ge möjlighet att förhindra utländska investeringar i skyddsvärd verksamhet, information eller teknik av betydelse för Sveriges säkerhet, men träffar även helt svensk verksamhet. Lagen har betydelse för universitetet genom att viss uppräknad skyddsvärd verksamhet måste anmälas till ISP innan den påbörjas.

I lagen beskrivs vad som vid utländska direktinvesteringar menas med skyddsvärd verksamhet, bland annat omfattas forskning om krigsmateriel, PDA och teknik inom framväxande teknologier eller annan strategiskt skyddsvärd teknologi. Även behandling, i stor omfattning, av känsliga personuppgifter eller av lokaliseringsuppgifter i eller genom en vara eller tjänst, och viss samhällsviktig verksamhet omfattas.

När universitetet tillsammans med en eller flera externa parter ingår avtal om att samverka för ett gemensamt ändamål, exempelvis i ett forskningsprojekt, gäller lagen om det man samverkar om omfattas av vad som i lagen menas med skyddsvärd verksamhet. Universitetet är inte nödvändigtvis förhindrat att genomföra verksamhet som träffas av lagen, men verksamheten måste anmälas till och bedömas av ISP innan den påbörjas. ISP har en särskild avdelning som hanterar och informerar om detta, se kontaktuppgifter på ISP:s webbplats: 

Utländska direktinvesteringar - ISP

För frågor om vilken verksamhet som kan vara skyddsvärd, kontakta i första hand fakultetens lokala handläggare för exportkontroll eller om sådan inte finns, exportkontrollfunktionen vid LU Byggnad. 

För frågor om vad lagen om utländska direktinvesteringar betyder, kontakta avdelningen Juridik. 

Kontaktuppgifter till avdelning Juridik i frågor om avtalsrätt

Kontakt

Robert Collin
Säkerhetssamordnare
+46 46 222 69 29
robert [dot] collin [at] bygg [dot] lu [dot] se