Hållbara livsmedelsinköp och evenemang
Det vi äter och dricker påverkar miljön på många sätt. Genom att Lunds universitet så långt det är möjligt gör hållbara val av mat och dryck bidrar vi aktivt till en mer hållbar livsmedelsproduktion.
Hållbara val
För att bidra till universitetets hållbarhetsarbete och för att minimera klimatpåverkan ska arrangörer av evenemang och inköpare vid Lunds universitet i första hand välja produkter som är:
- vegetariska
- säsongsanpassade
- ekologiska och/eller Fairtrade-märkta
- märkta med MSC, ASC eller Svenskt Sigills klimatcertifiering (gäller fisk och skaldjur).
Tänk även på att:
- minimera matsvinnet
- källsortera
- undvika engångsartiklar.
Riktlinjerna är vägledande i Lunds universitets arbete när det gäller hållbarhet, klimat och miljö inom följande områden:
- inköp och upphandling av livsmedel och catering
- arrangemang av konferenser, event eller liknande evenemang
- representation.
Guide för hållbara livsmedelsinköp och evenemang
Guiden nedan är ett stöd för medarbetare vid Lunds universitet som upphandlar, köper in, arrangerar eller på annat sätt är beställare av livsmedel och catering. Utöver guidens rekommendationer ska också gällande avtal följas.
Guiden visar även den riktning som restauranger och caféer önskas arbeta emot. Den fungerar som underlag för de hållbarhetskrav som ställs vid upphandling och tjänstekoncession. I dessa fall används även relevanta hållbarhetskriterier för livsmedel från Upphandlingsmyndigheten.
Säker, god och näringsrik mat
Utbudet av mat vid catering och andra inköp av livsmedel vid universitet ska hålla en god och näringsrik kvalitet samt bidra till en varierad kost. I den mån det är möjligt ska eventuell specialkost tillgodoses. Vissa allergener kan ge allvarliga reaktioner även i små mängder, till exempel jordnötter, och dessa livsmedel bör därför inte alls användas. Information om innehållet i den serverade maten ska alltid finnas tillgänglig. Om allergener används krävs enligt lagstiftningen tydlig märkning.
Vegetarisk mat
Catering
Förstahandsvalet för mat och fika bör vara vegetariskt och köttalternativ får specialbeställas. Undantagsvis kan luncher och middagar med kött serveras och köttproteinet ska då uppta en mindre andel av den totala måltiden.
- Växtbaserad dryck ska erbjudas som alternativ till komjölk.
Restauranger och caféer på campus
- Det ska finnas ett vegetariskt alternativ på menyn. Universitetet önskar att dessa rätter placeras högst upp på menyn eller tydligt märks ut så att de går lätt att hitta.
- Växtbaserad dryck bör erbjudas som alternativ till komjölk.
Miljö- och säsongsanpassad mat
Catering
- Välj i första hand livsmedel markerade med grönt ljus i WWF:s guider om hållbara livsmedelsval. Här ges vägledning för hur medvetna val vid inköp av livsmedel kan bidra till mer hållbart jordbruk och fiske med minskad belastning på miljön.
Läs mer på WFF:s webbplats:
Vegoguiden
Köttguiden
Fiskguiden
- För att undvika långa transporter välj hellre regionalt producerade produkter än långväga importerade ekologiska eller Fairtrade-märkta produkter när det är möjligt.
- För livsmedel som innehåller kött välj i första hand svenskt kött från ekologiskt uppfödda och/eller naturbetande djur eller svenskt vilt. Om detta inte är möjligt välj produkter med svenskt kött hellre än importerat kött för att minimera transporter med mera.
- För att minska resursanvändningen bör råvaror som grönsaker och frukt inhandlas när de är i odlingssäsong i Sverige och menyn anpassas efter det.
Hållbarhetsmärkt mat
Catering och andra inköp av livsmedel
- Välj så långt det är möjligt med hänsyn till pris och tillgång i första hand produkter som är ekologiska eller Fairtrade-märkta.
- Kaffe, te, socker, mjölk och juice ska alltid vara ekologiska eller Fairtrade-märkta.
- Frukt ska vara ekologisk eller Fairtrade-märkt. Undantag kan göras för lokalproducerad frukt från Skåne som äpplen, päron och plommon i syfte att minska klimatavtrycket från transporter.
- Fisk och skaldjur ska vara hållbarhetsmärkta genom MSC, ASC, KRAV eller Svenskt Sigills klimatcertifiering.
- Vid inköp till personalkök, mindre personalevent etc. ska även varm choklad, kakao, mejerivaror, öl och vin vara ekologiska eller Fairtrade-märkta.
Restauranger och caféer på campus
- Sträva efter att kaffe, te och bananer är Fairtrade-märkta eller ekologiska.
- Fisk och skaldjur ska vara hållbarhetsmärkta genom MSC, ASC, KRAV eller Svenskt Sigills klimatcertifiering.
- Så långt det är möjligt i förhållande till pris och tillgång bör det finnas en strävan efter att även övriga livsmedelsgrupper är Fairtrade-märkta eller ekologiska.
Transporter
- Leveranser av livsmedel till universitetet ska i första hand ske med fossilbränslefria transportmedel (miljömärkt el, biogas, biodiesel, cykel etc.).
- Där det är möjligt samordnas leveranser för att få så effektiva transporter till universitetet som möjligt.
Rengöring
- Kemikalier som städ- och rengöringsmedel som används i universitetets lokaler samt i restauranger, caféer och vid catering ska vara miljömärkta med Svanen, Bra Miljöval eller motsvarande.
Matsvinn och källsortering
- Matsvinnet ska minimeras i alla led – vid beredning, servering och efterarbete.
- Leverantörerna av catering, liksom restauranger och caféer på campus, ska källsortera och ta hand om avfallet enligt gällande regler och rutiner i respektive byggnad.
- Det ska finnas möjligheter för gästerna att källsortera i minst fraktionerna matavfall, pappersförpackningar och restavfall.
- Om returburkar och returflaskor används ska dessa samlas in för återvinning.
- Saknas det en källsorteringsmöbel i lokalen som är tillräcklig ska arrangören ordna med en mobil lösning i lokalen för källsortering av de avfallsslag (t.ex. matavfall, förpackningar av plast respektive papper, restavfall m.m.) som finns i byggnadens avfallsutrymmen.
Engångsartiklar
- Engångsmaterial ska undvikas. Undantag kan göras när glas, porslin och diskmöjligheter inte finns tillgängligt i lokalen eller om ett arrangemang är så stort att det blir praktiskt svårt att lösa diskmöjligheterna på ett hållbart sätt.
- Om engångsmaterial måste användas välj det material som innebär minsta möjliga miljöbelastning som miljöanpassade produkter av papper eller trä i stället för plast eller aluminium.
- Beställningar ska kunna levereras både portionsförpackade eller på uppläggningsfat. Individuellt inplastade livsmedel bör undvikas så långt det är möjligt. Om plast behöver användas som skyddsmaterial under transport ska mängden minimeras och stärkelsebaserad plast i första hand användas.
- Servetter ska vara gjorda av återvunnet papper eller vara märkta med Svanen.
- Tepåsar bör vara komposterbara.
- Mjölk eller liknande till kaffe eller te bör inte vara portionsförpackad.
- Dryck ska om möjligt vara kranvatten som serveras i kanna eller motsvarande. Vatten på flaska eller i burk bör undvikas.
Kontakt
Claes Nilén
Miljöchef
+46 46 222 41 59
claes [dot] nilen [at] bygg [dot] lu [dot] se (claes[dot]nilen[at]bygg[dot]lu[dot]se)