Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utrikes tåg i Europa

Från 1 juni 2023 bokas alla tågresor till utlandet genom den danska tågresebyrån Togrejse. Alla flygresor, flygtransferresor, tåg i anslutning till flygresor och inrikes tågresor bokas däremot som tidigare via BCD Travel.

Bokning

Du bokar tågresor genom Togrejse via formulär. Det finns två formulär. Länkarna går via LU Box och du loggar in med ditt lucat-id. Du måste använda ditt tjänstemejl vid bokning, det vill säga en e-postadress som slutar på lu.se eller lth.se.

Information om Togrejse (LU Box)

Fördjupad information om avtalet hittar du i Lupin/Proceedo via Inköp/Resor och boende/Information Tågresor utrikes. Där finns även länk till formulären.

Därefter tar resebyråns personal kontakt med dig och ger ett individuellt anpassat förslag som är så kostnadseffektivt som möjligt. För vissa rutter blir det snabbt fullbokat under högsäsong, till exempel tågen mellan Köpenhamn och Hamburg, så var ute i god tid om du har möjlighet.

Vid tjänsteresor med tåg är det extra viktigt att du meddelar din närmaste chef dina resplaner eftersom Togrejse inte har någon resespårning.

Information vid bokning

  • Var tydlig med att ange om det ska vara ombokningsbart eller avbokningsbart.
  • I de fall biljetter inte är elektroniska, var tydlig med att ange om ni önskar biljett 
    • postat till adress,
    • hämtas i butik i närhet av leveransadress eller
    • hämtas på utlämningsstället i Malmö C.

Vad händer om du missar tåget?

De flesta tåg i Europa går punktligt men driftsstörningar kan förstås uppstå av olika skäl. Förebygg genom realistiska bytestider, vilket tågresebyrån hjälper dig med när du bokar platsbiljetter via dem. Bokar du platsbiljett på egen hand brukar man säga att 30 minuters bytestid är minimum och att 1 timme kan vara lagom om det är viktigt att hinna med nästa tåg. För Eurostar-tåg till exempelvis Storbritannien krävs en bytestid på cirka 2 timmar.

Ersättningskrav m.m. regleras i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1371/2007 om rättigheter och skyldigheter för tågresenärer.

Förseningar och inställda tåg kan delas in i två kategorier:

1: Avbokningar/förseningar i branschen: 
Det kan vara signalfel, tekniska fel på tåget, försening på grund av andra tåg, strömavbrott m.m.  I denna kategori har du som resenär rätt till ersättning enligt avsnittet längre ner på denna sida.

2: Force majeur: 
Detta kan vara ovanliga väderförhållanden, oroligheter, strejker som inte har meddelats, krig, epidemier m.m. I denna kategori är operatören inte skyldig att hjälpa resenären vidare, men försöker göra det utifrån vad förhållandena tillåter, vilket görs utifrån bedömningar från fall till fall. Här rekommenderar vi alltid att resenären ser över universitetets reseförsäkringar för att täcka eventuella utgifter. 

Försäkringar när du reser i tjänsten

Vad du behöver göra vid inställda tåg och förseningar

  • För reklamation och övrig vägledning kontakta tågoperatören som finns på biljetten, exempelvis är det en SJ/DB biljett så vänligen kontakta dem.
  • Om det finns en risk att du inte hinner med ett anslutande tåg innan midnatt eller att ditt nattåg är försenat/inställt på den station där du befinner dig, kontakta biljettkontoret. Operatören är skyldig att kostnadsfritt hjälpa till att utfärda platsbiljetter på efterföljande tåg.
  • Kontakta närmsta chef, som får ta ställning till om du kan boka hotell via BCDs jour alternativt ska reseutlägg nyttjas vid akuta händelser exempelvis inställda tåg. Togrejse erbjuder inte hotellövernattning och har inte jourtider efter kl 16.00 vardagar.

Försäkringar vid resa i tjänsten

Via den upphandlade resebyrån får du en reseförsäkring. Som medarbetare är du även försäkrad via Kammarkollegiets tjänstereseförsäkring.

Läs mer om försäkring vid resa i tjänsten