Utbildning på forskarnivå
På Lunds universitet har du möjlighet att studera på forskarnivå vid alla våra åtta fakulteter. Forskarutbildningen är en viktig del i universitetets uppdrag och ansvar, och som doktorand bidrar du med en viktig del av forskningen vid Lunds universitet.
Anställningsvillkor
Som doktorand räknas du som både medarbetare och student och dina anställningsvillkor kan därför skilja sig från vad som gäller för övrig universitetspersonal. Därför bör du själv ta reda på vad som gäller för dig när det kommer till arbetstid, lön, olika typer av ledighet, personalvårdsförmåner etc. Du hittar mer information via länkarna nedan.
Anställningsvillkor för doktorander
Att vara anställd vid Lunds universitet
Användarkonton och åtkomst
Eftersom du som doktorand räknas som både anställd och student innebär det att du kommer tilldelas två olika användarkonton. Ett tjänstekonto eller "Lucat ID" och ett studentkonto. Det är viktigt att vara medveten om detta eftersom åtkomst till olika IT-tjänster och system kan vara beroende av vilket konto du använder.
Lucat för universitetsanställda
Handledning
Som doktorand har du alltid minst två handledare som vägleder dig genom din forskarutbildning. En av dem kommer att utses till din huvudhandledare.
Din huvudhandledare är den du bör kontakta i frågor som rör dina forskarstudier eller din doktorsavhandling.
Prefekten vid din institution är ansvarig för din anställning och arbetsmiljö och den du ska kontakta i frågor som gäller din anställning.
Innehåll och organisation av forskarutbildningen
Det finns ett antal dokument, regler och förordningar som avgör hur forskarutbildningen är organiserad.
Allmän och individuell studieplan
Varje forskarutbildningsämne har en så kallad allmän studieplan med information om:
- huvudsakligt innehåll i utbildningen och eventuella prov som är obligatoriska för utbildningen.
- huvudsakligt upplägg av utbildningen.
- särskilda behörighetskrav – förkunskap och andra villkor som gäller för att kunna antas till utbildningen.
- bestämmelser om urval och vilka bedömningsgrunder som ska tillämpas vid prövning av sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen.
- om det finns möjlighet att avsluta en del av utbildningen med licentiatexamen.
Läs mer om allmänna studieplaner på fakulteternas webbsidor om forskarutbildning:
Den individuella studieplanen är det viktigaste dokumentet för dig som doktorand. Den beskriver innehållet och strukturen i din forskarutbildning och tas fram tillsammans med din huvudhandledare. Planen inkluderar dina och universitetets åtaganden samt en tids- och finansieringsplan.
Den individuella studieplanen är ett dynamiskt dokument som regelbundet kommer att uppdateras i samråd med din huvudhandledare. Den fungerar som ett värdefullt verktyg under hela din forskarutbildning och är tänkt att hjälpa dig att slutföra ditt program inom den angivna tidsramen (vanligtvis fyra år för heltidsstudier).
Regler och riktlinjer för den individuella studieplanen anges i högskoleförordningen.
Delar i forskarutbildningen
Forskarutbildningen omfattar 240 högskolepoäng och avslutas med en doktorsavhandling på minst 120 högskolepoäng. Du får din doktorsexamen efter att du genomfört alla eventuella obligatoriska kurser eller kursmoment, lagt fram din avhandling och fått godkänt på den vid disputationen.
Läs mer om examen och disputation
Observera att olika fakulteter kan ha organiserat sina forskarutbildningar på olika sätt. Nedan hittar du länkar med information som gäller för de olika fakulteterna vid Lunds universitet.
- Ekonomihögskolan
- Humanistiska och teologiska fakulteten
- Juridiska fakulteten
- Konstnärliga fakulteten
- Lunds Tekniska Högskola
- Medicinska fakulteten
- Naturvetenskapliga fakulteten
- Samhällsvetenskapliga fakulteten
Stöd för doktorander
Att bedriva forskarstudier innebär för de allra flesta en rolig och spännande erfarenhet men det kan också vara utmanande och stundtals krävande. Via länken nedan hittar du information om vilken service och stöd som erbjuds för dig som doktorand vid Lunds universitet.
Möjligheter för doktorander
Möjligheter för doktorander vid Lunds universitet inkluderar forskarskolor, sommarskolor, rese- och forskningsbidrag samt utbyten. Utbudet kan variera. Doktorander rekommenderas därför att besöka länkarna nedan för hålla sig informerade om de möjligheter som finns tillgängliga för dem.
Relaterade dokument
Samtliga länkar öppnas i ny flik.
- Föreskrifter Forskarutbildning (PDF 101 kB)
- Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (PDF 462 kB)
- Riktlinjer för förlängning av anställning som doktorand på grund av förtroendeuppdrag inom studentorganisationer och studentrepresentation (PDF 93 kB)
- Riktlinjer för hantering av klagomål från studenter rörande utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå (PDF 469 kB)
- PM förlängning på grund av Corona som särskilt skäl (PDF 318 kB)
- Blankett studieavbrott forskarutbildning (PDF 72 kB)