Så skapar du tillgängliga dokument
Överväg alltid att skapa en webbsida eller ett webbformulär i stället för att publicera ett dokument på webben. Det är det allra bästa ur tillgänglighetssynpunkt.
Om du ändå behöver publicera ett dokument så är det pdf-format som gäller. Men det är inte tillräckligt att spara som PDF – innehållet behöver också tillgänglighetsanpassas.
En del blanketter (till exempel i formaten PDF och Word) kan ersättas med webbformulär.
Tillfällen när dokument bör användas
- Dokument som är väldigt långa och som i första hand är tänkta att läsas i utskrivet format.
- Statiska dokument såsom lagtexter, regleringsbrev och instruktioner där det är viktigt att dokumentets layout, grafik och innehåll alltid presenteras på samma sätt.
- För att presentera matematiska formler.
- Dokument som enligt lag måste se ut på ett specifikt sätt.
- Dokument som innehåller tabeller med många kolumner.
Guide: Skapa webbtillgängliga dokument
Guiden om tillgängliga dokument är uppdelad i tre avsnitt och går igenom hur du skapar webbtillgängliga dokument i Word med hjälp av Lunds universitets tillgänglighetsanpassade mallar.
Lagkraven för dokument
Dokument som är publicerade på webbplatsen från och med 23 september 2018 omfattas av lagen, och behöver därför tillgänglighetsanpassas. Även en del äldre dokument omfattas av lagkraven. Så här står det på webbriktlinjer.se:
Äldre dokument (som offentliggjorts innan den 23 september 2018) undantas från kraven, såvida de inte ”behövs för att genomföra de aktiva administrativa förfaranden som följer av den berörda myndighetens uppgifter” (exempelvis blanketter som fortfarande används).
Tips på hur du skapar och testar tillgängliga PDF-filer
Kom ihåg att automatiska verktyg bara kan testa vissa aspekter!
Automatiska kontroller täcker inte allt. Kontrollera manuellt sådant som alternativtexter, att taggningen är korrekt och att rubriker, bilder med mera ligger i rätt läsordning. Felaktig ordning justeras i Adobe Acrobat Pro med ”Slutredigeringsverktyget för läsordning”.
Kontakt
Vid Lunds universitet finns en tillgänglighetsexpert och ett team som du kan kontakta genom vårt kontaktformulär.
Du kan också gå med i Teams-nätverket för webbpublicister vid Lunds universitet. I nätverket finns en kanal för webbtillgänglighet.
Kontakta Media-Tryck
Media-tryck kan hjälpa till med att tillgänglighetsanpassa dokument.
Media-Tryck webbsida om tillgängliga dokument
Fördjupad information om dokument och PDF
webbriktlinjer.se