Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nyanställd

Information för dig som är nyanställd på Lunds universitet.

Innehåll på sidan:


Information om anställningsvillkor

Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) har du som är nyanställd rätt att få skriftlig information (i en bilaga till ditt anställningsbeslut) om anställningsvillkoren på Lunds universitet. 

Du kan också ta del av informationen om anställningsvillkor här

Introduktion

Du som är nyanställd ska få en introduktion till din arbetsplats. Ansvaret för det ligger på din närmaste chef, eller en annan person som din chef har utsett. Om du inte vet vem som är ansvarig för din introduktion kan du fråga din chef. Din chef ska också informera dig om vem som arbetar med personalfrågor på din arbetsplats. Du kan vända dig till den personen med frågor om till exempel friskvård eller arbetstid.

Välkomstdagar

Universitetet anordnar välkomstdagar för alla nya medarbetare vid Lunds universitet. Välkomstdagarna anordnas både på svenska och engelska.

Läs mer och registrera dig i Kompetensportalen

Passerkort

Du behöver ett passerkort med foto, "LU-kortet", för att få tillträde till lokaler inom universitetet.

Läs mer om hur du skaffar LU-kortet

Löneutbetalning, utbetalande bank

Din lön betalas normalt ut den 25:e varje månad. Du ansvarar för att lämna in dina kontouppgifter till utbetalande bank, vilken är Swedbank. När du börjar din anställning behöver du lämna en A-skattsedel till Statens servicecenter (SSC) så att rätt skatt dras på din lön.

Läs mer om löneutbetalning 

Aktivera ditt LU-konto för att få åtkomst till IT-system

För att få åtkomst och behörighet till de IT-system och IT-tjänster som du behöver i ditt arbete behöver du aktivera ditt så kallade LU-konto. Du aktiverar ditt konto i Passport.

Du som har svenskt personnummer använder Freja eID+ eller Mobilt BankID för att aktivera ditt LU-konto (eller för att återställa ett förlorat lösenord). Om du inte har ett svenskt personnummer ska du kontakta din närmaste chef för att få hjälp att aktivera kontot med hjälp av en katalogadministratör.

Hämtställe och kostnadsställe

För att skicka ett brev till en annan medarbetare via internposten behöver du veta personens eller verksamhetens så kallade hämtställe (en fysisk plats dit brev skickas, som ibland förkortas "HS"). Hämtställe anges med siffror, exempelvis Hämtställe 31. Vilket hämtställe en person har kan du se i databasen över anställda, Lucat. Du kan även se vilket hämtställe någon har om du använder sökfältet här på Medarbetarwebben.

Läs mer om internpost och hämtställen här

För att kunna göra vissa saker, som att boka en lokal eller köpa något på faktura behöver du veta vilket "kostnadsställe" din verksamhet har. Det är en sifferkod. Fråga din chef vilket ert kostnadsställe är.

Grafisk profil, logotyp och mallar

Det är viktigt att du tillämpar den grafiska profilen på allt material där Lunds universitet är avsändare, tryckt som digitalt, både inom och utanför universitetet. Syftet är att skapa igenkänning och tydlighet samt stärka varumärket Lunds universitet.

Läs mer om hur du kan arbeta med den grafiska profilen, ladda ned logotyper, typsnitt och mallar för Word, Powerpoint, Indesign och Photoshop

Kompetensutveckling

Du kan gå olika interna kurser för att utvecklas i din yrkesroll. Prata med din chef om detta. I Kompetensportalen kan du se vilka kurser som finns och anmäla dig.

Läs mer om kompetensutveckling och Kompetensportalen

LU Nytt – nyhetsbrevet för alla anställda på universitetet

LU nytt är ett internt nyhetsbrev som vänder sig till alla anställda vid Lunds universitet. Nyhetsbrevet skickas ut varannan vecka med e-post och finns både på svenska och engelska. Nyhetsbrevet innehåller universitetsgemensamma nyheter och uppdateringar från universitetsledningen.

Läs mer om LU nytt

Varmt välkommen som medarbetare vid Lunds universitet!

Lunds universitet är en statlig myndighet och vårt uppdrag är att forska, utbilda och förmedla kunskap.

Att jobba statligt innebär att du bidrar till samhällsnytta för alla som bor, vistas och verkar i Sverige. 

De flesta statliga arbeten ställer stora krav på kompetens, utbildning och erfarenhet. Som medarbetare är du en av våra viktigaste resurser för att vi ska nå vårt mål om att vara ett universitet i världsklass.

Välkommen!

Kontakt

Kontakta din närmaste chef eller din verksamhets HR-funktion om du har frågor om din anställning eller din verksamhets rutiner i HR-frågor.