Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Diskussioner från EUGLOH:s Annual Summit*

Bild på en husfasad med EUGLOH-banderoller.

Vi var en liten delegation från Lunds universitet som reste till Porto och ”Annual Summit 2021” för att få möjlighet att diskutera utmaningar och möjligheter inför framtiden. De frågor som diskuterades var bland annat mobilitet mellan lärosätena, det livslånga lärandet och hur vi kan sammanfläta forskning och utbildning.

Den 13–15 oktober hölls det första fysiska mötet på nästan två år inom vårt europeiska universitetsalliansprojekt EUGLOH. Bland allt spännande som avhandlades är det ett par saker jag framför allt tar med mig från diskussionerna i Porto:

  • Majoriteten av aktiviteterna inom samarbetet har fram till nu varit i form av onlinekurser och virtuell mobilitet. Nu vill EUGLOH storsatsa på fysisk mobilitet för studenter och lärare mellan lärosätena och samtidigt försöka hitta hållbara sätt att genomföra detta på. Inte minst studentrepresentanterna lyfte denna fråga och poängterade att vi måste bli bättre på att lyfta fram hållbara transportlösningar.
  • Att även bland våra partneruniversitet pågår det intensiva diskussioner kring livslångt lärande och återkommande utbildning. Här finns det spännande möjligheter för ett utökat samarbete.
  • Frågor kring hur vi bättre tar vara på de möjligheter som finns att sammanfläta utbildning och forskning och hur vi kan använda forskningsinfrastrukturen i detta sammanhang.

Arbetet har nu också inletts med att skriva en ansökan om förlängt samarbete efter 2022 med de befintliga fem lärosätena – och fyra nya partneruniversitet (Alcala, Hamburg, Novi Sad och Tromsö). Fortsättning följer!

/Lena Eskilsson

Läs mer

EUGLOH ANNUAL SUMMIT 2021 – Shaping the Future of Global Health and Well-being (up.pt)


Denna text är publicerad i LU-nytt nr 5 - 2021

Foto på Lena Eskilsson. Fotograf: Charlotte Carlberg Bärg.

Lena Eskilsson, prorektor

E-post: lena [dot] eskilsson [at] rektor [dot] lu [dot] se (lena[dot]eskilsson[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 70 05

Prorektors sekreterare Wiveca Ericsson

E-post: wiveca [dot] ericsson [at] rektor [dot] lu [dot] se (wiveca[dot]ericsson[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 70 03