Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nu är vi i framkant i högskolepedagogiskt meriteringsarbete

Studenter som står och pratar med sin lärare.

För första gången i universitetets historia finns nu ett rektorsbeslut om hur vi ska arbeta med pedagogisk meritering på hela universitetet, vilket gick att läsa om i förra LU-nytt.

Vid hälften av våra fakulteter har det sedan några år funnits möjligheter att ansöka om att bli utnämnd till excellent lärare eller liknande. Nu införs ett ramverk som innebär ett grundligt och genomarbetat koncept om hur hela universitetet framöver ska arbeta med pedagogisk meritering genom att erkänna och värdera det stora arbete som lärare lägger på utvecklingsarbete, på sin pedagogiska kompetens och på att utforma och på bästa sätt genomföra de attraktiva utbildningar som universitetet erbjuder.

Det nya ramverket innehåller fyra meriteringssteg vilket är alltmer vanligt på europeiska universitet och därigenom anpassar vi oss till de internationella standarder som finns inom pedagogiska karriärvägar. Det som kännetecknar dessa fyra steg känns även igen i det pedagogiska arbete som bedrivs runtom i Europa. 

Denna internationella anpassning som det nya ramverket innebär utgör ett pionjärarbete bland svenska universitet som sätter Lunds universitet i framkant när det gäller högskolepedagogiskt utvecklingsarbete. 

För att meritera sig i de fyra stegen finns olika vägar varav kurser är en av flera. Lärarnas pedagogiska arbete ska diskuteras i de årliga medarbetarsamtalen för att ge stöd åt lärarnas vidareutveckling.

Jag är glad och stolt att universitetet nu introducerar ett sofistikerat meriteringssystem för högskolepedagogisk utveckling som till syvende och sist gagnar utbildningarna och studenterna, vilket förstås är det viktigaste målet.

/ Anki Wallengren

Läs mer:


Denna text ingår i LU-nytt 9 - 2024.

Foto på Ann-Kristin Wallengren. Foto: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Ann Kristin Wallengren

E-post: ann-kristin [dot] wallengren [at] rektor [dot] lu [dot] se (ann_kristin.wallengren@
rektor.lu.se)

Telefon: 046- 222 84 76

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 38 95