Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitetets hantering av ärenden relaterade till kriget i Ukraina

foto av solrosor.

Kriget i Ukraina har en påverkan även på oss som universitet. Vi har skapat en organisation för hantering av Ukraina-frågor vid Lunds universitet.

Den senaste två åren har mycket av min tid gått åt till att hantera olika kriser i vår omvärld som på ett eller annat sätt påverkar oss. Först var det coronapandemin, som nu äntligen avtar. Från och med den 1 april slutar alla restriktioner och rekommendationer att gälla.

Men coronapandemin hann knappt klinga av förrän nästa omvälvande kris inföll. Kriget i Ukraina har en påverkan även på oss som universitet. Vi har skapat en organisation för hantering av Ukraina-frågor vid Lunds universitet.

Ytterst finns rektors grupp för samordning av övergripande frågor och principer. Vi träffas en gång i veckan och består av Universitetsledningen, LUS (studentkårerna), sammankallande för arbetsgrupperna nedan samt pressansvarig.

Parallellt finns en samordningsgrupp för Ukrainafrågor inom gemensamma förvaltningen. Denna grupp leds av mig och i den ingår sammankallande för arbetsgrupperna, kompetenser inom utbildning, internationella frågor, HR, forskning, samverkan, kommunikation, IT och säkerhet, även LUS (studentkåren).

Utifrån identifierade risker har fem arbetsgrupper bildats som kontinuerligt arbetar med frågor inom sitt ansvarsområde: utbildning, forskning, HR, säkerhet (där även IT och informationssäkerhet ingår) och kommunikation. Kommunikation ingår i alla grupperna, men denna grupp arbetar med de övergripande kommunikationsfrågorna.

Arbetsgruppen för forskning arbetar med frågor kring hur vi ska hantera avtal och samarbeten med forskare från Ryssland och Belarus, det kan gälla till exempelkonferenser, publikationer, forskarsamarbeten med mera. Det har redan börjar komma forskare från Ukraina, där vi har en lösning för finansiering. En utmaning är att hantera praktiska frågor från anställning, till bostad, försäkring och allt vad som krävs för att få ett fungerande liv i Lund. Vi ser en potentiell ökning av forskare på flykt den närmaste tiden och vi behöver bygga upp fungerande rutiner för att ta hand om dem.

Arbetsgruppen för utbildning tittar på olika lösningar för de studentrelaterade frågor som uppstår. Universitetet är i kontakt med olika organisationer i Ukraina för att hitta lösningar. Mycket arbete görs både lokalt och nationellt. Externa relationer har ständig kontakt med våra ukrainska studenter i Lund och studenter från Ukraina som söker sig hit.

Andra aktiviteter i samband med kriget i Ukraina

På den universitetsgemensamma externwebben finns samlade artiklar med relevant forskning och forskare från universitetet ur ett Ukrainaperspektiv: Kriget i Ukraina (lu.se)

I samband med invasionen kontaktades samtliga ukrainska, och ett par dagar därefter även till ryska och belarusiska, studenter via mejl om vilket stöd som universitetet kan erbjuda.

Den 17 mars hölls ett öppet event som stöd för de drabbade. Eventet ville med samtal och diskussioner belysa situationen i Ukraina såväl vetenskapligt som konstnärligt med möjlighet att bidra och stötta akademisk frihet och studenter och forskare på flykt med studier och arbetsmöjligheter.

Det pågår även kontinuerliga samtal med forskningsfinansiärer, Sveriges universitets- och högskoleförbund, departementet, migrationsverket, donatorer med flera om hur man kan stötta ukrainska forskare och studenter.

Det finns samlad information för medarbetare om Ukraina på Medarbetarwebben och för studenter på lu.se. En särskild funktionsadress för Ukrainafrågor har också upprättats, ukraina [at] er [dot] lu [dot] se. Studenter hänvisas till studentreception [at] lu [dot] se med sina frågor.

/ Susanne Kristensson

Läs mer


Denna text ingår i LU-nytt 6 - 2022

Viktor Öwall. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Susanne Kristensson, förvaltningschef

E-post
susanne [dot] kristensson [at] rektor [dot] lu [dot] se (susanne[dot]kristensson[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 70 02

Förvaltningschefens sekreterare
Wiveca Ericsson
E-post: wiveca [dot] ericsson [at] rektor [dot] lu [dot] se (wiveca[dot]ericsson[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 70 04