Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Museer, konst och kultur i undervisningen

Foto på skulptur och pennor på Skissernas museum.

Ett diskussionsforum med en internationell panel diskuterade hur museer, konst och kultur kan användas i undervisning. Mötet hölls on-line och de som medverkade i panelen var verkliga experter på området från hela världen: lärare från Museums & Collections Department på University of Melbourne, University College London, och från Ashmolean museum (konst och arkeologi) vid Oxford University.

Det var AHU, Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling och Lena Örnberg (projektledare vid AHU) som bjöd in alla intresserade till detta inom projektet OBL, Object Based Learning.

Det var oerhört inspirerande och också förbluffande vilka oväntade kopplingar som kan göras mellan konstsamlingar och ämnen. Matematik-, kommunikations-, och medicinstudier kan alla anknytas till konst och kultur på något sätt; undervisning som både berikar, fördjupar och visar ämnet ur andra perspektiv.

Som lärare på Lunds universitet har du tillgång till fantastiska museer, samlingar och kulturella evenemang som du kan använda i din undervisning på olika sätt. Inte bara musikstudenter kan ha utbyte av konserterna på Odeum. I deras program för våren finns temat ”Naturskildringar” där musik och samtal kring natur och klimat samlar både musiker och forskare. Odeum fortsätter också sin serie om tyska tänkare och musik, lämpligt för alla som i sina utbildningar på något sätt anknyter till vetenskapsteori. Historiska museets, Botaniska trädgårdens och Skissernas museums samlingar är rika och i många fall världsunika, och kan användas på en mängd olika sätt i undervisning i olika ämnen, liksom Vattenhallens utställningar. Det är också konstaterat att denna undervisningsform främjar studenternas välmående.

För inspiration kan du se en inspelning av webbinariet Creative learning with cultural collections and objects nedan.

/Ann Kristin Wallengren

Se och läs mer:


Denna nyhet ingår i LU-nytt 3 - 2022

Foto på Ann-Kristin Wallengren. Foto: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Ann Kristin Wallengren

E-post: ann-kristin [dot] wallengren [at] rektor [dot] lu [dot] se (ann_kristin.wallengren@
rektor.lu.se)

Telefon: 046- 222 84 76

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 38 95