Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skyddsombudval, 150 år med studentskor och pridemedverkan

Jimmie Kristensson går främst i en LU-delen av Lundaprideparaden med en regnbågsflagga.
Jimmie Kristensson går främst i en LU-delen av Lundaprideparaden. Foto: Carin Brenner.

Det händer mycket nu inom universitetets arbetsmiljö- och likavillkorsarbete. Det är dags att välja skyddsombud - en mycket viktig funktion. Vi uppmärksammar också att det är 150 år sedan kvinnor fick rätt att studera på universitet och att uppslutningen var stor när LU för första gången deltog i pride.

Ta chansen och bli skyddsombud!

Ta chansen att nominera dig själv eller en kollega till denna mycket viktiga funktion. Våra skyddsombud gör ett fantastiskt arbete och spelar en central roll i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Nu är det snart dags för skyddsombudsval.

Vill du veta mer om vad arbetsmiljöarbete och rollen som skyddsombud innebär så finns det en bra självstudiekurs. Kursen som är framtagen i samarbete mellan SAM-teamet och överskyddsombuden är digital och du hittar den i kompetensportalen. Skulle du bli vald till skyddsombud så finns det en fördjupande kurs att anmäla sig till.

Vill du veta mer om skyddsombudsvalet: Skyddsombud och skyddskommittéer | Medarbetarwebben

Kursen finns i Kompetensportalen och innebär självstudier som kan genomföras närsomhelst, läs mer:
Arbetsmiljökunskap för alla – grundkurs (Kompetensportalen)

Den andra delen, workshopen, genomförs flera gånger per år, läs mer:
Arbetsmiljökunskap för skyddsombud – fördjupning (Kompetensportalen)

Ny utställning om kvinnor i akademin

I år är det 150 år sedan kvinnor fick rätt att läsa vid de svenska universiteten. Vi uppmärksammar detta på olika sätt under hösten med start på Kulturnatten den 16:e september. I samband med det har nya webbsidor med fördjupande information lanserats. Där kan du läsa oerhört intressanta berättelser som på olika sätt skildrar kvinnors framgång och villkor i akademin. En mycket fin universitetshistorisk inblick.

Jag vill särskilt tacka rättshistorikern Elsa Trolle Önnerfors, arkivarien Fredrik Tersmeden och kommunikatören Petra Francke för ett jättefint arbete.

Ta chansen och lär dig mer om de första kvinnorna som studerade vid universitetet. Vilka var dessa pionjärer, vad pluggade de och vad de gjorde på fritiden?

Stor uppslutning när LU medverkade på Pride

Pride är ett viktigt initiativ för människors rätt att vara den man är och älska den man vill. Lunds universitet ska vara en plats som välkomnar alla oavsett sexuell läggning eller könsidentitet och där vi står upp för människors lika värde. Därför gick vi för första gången med i pridetåget den 26:e augusti. Det var en fantastisk upplevelse och en stor uppslutning av människor bakom vår banderoll. Jag vill särskilt tacka Selenay Özbeck på akademiintendenturen som fixade detta och ett enormt tack till alla studenter och medarbetare som gick med. Det gör vi om.

/Jimmie Kristensson, vicerektor


Denna text är en del av LU-nytt 14-2023.

Foto på Jimmie Krsitensson.

Jimmie Kristensson, vicerektor

E-post:
jimmie [dot] kristensson [at] rektor [dot] lu [dot] se (jimmie[dot]kristensson[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046- 222 19 74

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046-222 38 95