Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bokslut för forskningen 2023: Fantastiskt

Universitetshuset framför Agenda 2030-målen.

År 2023 var ett fantastiskt år för forskningen på Lunds universitet. Man kan sammanfatta året med 1825. Det syftar i detta fall inte på årtalet 1825 och att vår forskning skulle ha stagnerat på samma nivå den hade då. Här syftar 1825 på fyra siffror.

 

1: Ettan står för ett nobelpris. Vilket fantastiskt erkännande för den otroliga forskning Anne L'Huillier har bedrivit.

8: Åttan står för att Lunds universitet rankades som nummer åtta av alla universitet i världen när det gäller hållbar utveckling i QS World University Ranking: Sustainability.

2: Tvåan står för att Lunds universitets miljöforskning rankades på andra plats i QS hållbarhetsrankingen. Placeringen baserades på hur publikationerna 2017-21 som berör FN:s globala mål 7, 11, 12, 13, 14 och 15 för hållbar utveckling citerats. Det var bara forskningen vid National University of Singapore (NUS) som rankades högre. Intressant här är också att även om QS kallar indikatorn ”miljöforskning” så har samtliga fakulteter bidragit med publikationer till dessa Agenda 2030 mål.

5: Femman, står slutligen för att Lunds universitet 2023 hamnade på femte plats av de universitet som erhöll mest medel från Horisont Europa år 2023. Detta är helt otroligt fint, speciellt med tanke på att vi låg på plats 23 under Horisont 2020.

Diagram med fakulteternas uppfyllelse i SDG målen.

Siffrorna 1825 vittnar om att många på universitetet har gjort ett fantastiskt arbete och de ger också indikationer på den spännande forskning som kommer att bedrivas i framtiden. Detta är tydligast med femman: de över 60 miljoner euro som forskarna erhöll från Horisont Europa kommer att resultera i massor av spännande forskning. Samtidigt har både Anne L'Huillier nobelpris och de otroligt fina rankingplaceringarna i hållbarhet skapat ett ökat intresse för forskningssamarbeten med Lunds universitet.

Målet är att vi ska kunna skapa förutsättningar för ännu bättre forskning på Lunds universitet i framtiden. Därför kommer vi att fortsätta implementera forskningsstrategin 2023-26. Vi hoppas också att regeringen ska bedriva en bra forskningspolitik. Hur Lunds universitet anser att den framtida forskningspolitiken ska se ut framgår av det inspel till regeringens forsknings- och innovationspolitik universitetsstyrelsen fattade beslut om i oktober och av det svar på remissen på Forskningsfinansieringsutredningens förslag som rektor fattade beslut om den första februari.

/ Per Mickwitz
 
Läs mer:

Foto på Per Mickwitz. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Per Mickwitz

E-post:  per [dot] mickwitz [at] rektor [dot] lu [dot] se (per[dot]mickwitz[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046- 222 38 80

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 38 95