Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

60 000 läsningar i The Conversation – vad är hemligheten?

Solar farm.

Zhengyao Lu, forskare i naturgeografi vid Lunds universitet, står för januari månads raket i The Conversation: hans artikel om enorma solenergiparker har hela 60 000 läsningar.

Efter publiceringen av ett nytt forskningsresultat med internationella kollegor – bestämde sig Zhengyao Lu, forskare i naturgeografi vid Lunds universitet och medlem i de strategiska forskningsområdena MERGE och BECC, tillsammans med Jingchao Long från Guangdong Ocean University – för att försöka pitcha resultaten till The Conversation.

Förslaget accepterades och när artikeln publicerades lästes den snabbt av mer än 60 000 personer. Vad ligger bakom denna framgång? Vi var nyfikna på att veta om Zhengyao Lu hade några tips till andra som är intresserade av att skriva om sin forskning för en bredare publik.

Porträtt av Zhengyao.

Varför tror du att den här artikeln har blivit så läst?

– Det här är den första studien som fokuserar på ett framtidsscenario där hänsyn tas till interaktionen mellan solenergikonstruktioner på global nivå. Precis som med fossila bränslen kan solenergiproduktionen potentiellt bli föremål för framtida geopolitiska manövrer: om ett land bygger många och stora solcellsparker kan det skada solenergiproduktionen i andra länder, även de som ligger långt bort.

Vad tror du är det viktigaste budskapet som läsarna tar med sig från artikeln? 

– Att bygga en massa solcellsparker kanske inte är den perfekta win-win-lösningen för att minska klimatförändringarna, utan det är förknippat med potentiella risker och kräver noggrann planering. Det kan ge en känsla av oro, men förhoppningsvis också en känsla av att det här är användbar information som bidrar till mer välgrundade beslut för vår framtida energiproduktion.

Hur påverkar den respons som du har fått på artikeln i The Conversation dig och din fortsatta forskning och forskningskommunikation?

– Jag har fått många intressanta kommentarer och frågor. Vissa motiverade mig att utforma nya simuleringar med sikte på bättre representationer av solcellsparker i modellen. Publiceringen av artikeln i The Conversation ledde också till att vår studie fick större genomslag. Jag fick också många intervjuförfrågningar från media, till exempel BBC och Scientific American.

Läs artikeln i The Conversation: Gigantic solar farms of the futur might impact how much solar power can be generated on the other side of the world

Läs artiklen i Nature, communications earth & environment: Large-scale photovoltaic solar farms in the Sahara affect solar power generation potential globally

Lär dig mer om The Conversation, anmäl dig till våra workshoppar:

Läs mer om hur du gör för att skriva för The Conversation: The Conversation | Medarbetarwebben (lu.se)