Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Botaniska trädgården stängs delvis av under renovering

Foto av Botaniska trädgården i Lund där man ser växthusen och ett grönskande blomsterhav.
Området runt växthusen och kaféet i Botan stängs av under två år. Foto: Petra Francke

Delar av Botaniska trädgården stängs av för besökare under tiden som renoveringen av växthusen pågår. Och i år blir det tulpanhav på två ställen.

Växthusen i Botaniska trädgården hålls sedan årsskiftet stängda i väntan på den renovering som planeras senare i år. Under tiden som renoveringen pågår ska också andra delar av Botan hållas stängt för besökare.

Allison Perrigo, föreståndare för Botaniska trädgården, meddelar att det är området omkring växthusen och Agardhsdammen som kommer att vara stängt. Även delar av trädgården som vetter mot Östra Vallgatan berörs. Kaféet, som ligger i det gamla kolhuset där man förr i tiden förvarade kolet till växthusets koleldade kaminer, kan inte heller hålla öppet.

Ut mot Östra Vallgatan blir det en ny öppning där byggmaskiner ska kunna transporteras in i och ut ur trädgården. 

Nya vägar in i trädgården

Just nu förbereder Allison Perrigo och de övriga anställda hur Botan ska kunna locka besökare även under renoveringen. Vid entréerna ska det finnas tydlig information, och det blir slingor riktade till olika målgrupper för att hjälpa besökarna att hitta nya vägar in i trädgården. Det finns planer på en tillfällig butik och informationspunkt i den södra delen av trädgården, intill Gula villan. Till våren ska besökarna också kunna beskåda ett nytt hav av tulpaner just där. 

Serveringsvagn i stället för kafé

Det finns också en överenskommelse med de som driver kaféet om att de får ­ordna en tillfällig servering under renoveringsperioden. Marie Broddegård på LU Byggnad berättar att alla detaljer ännu inte är klara, men att det eventuellt kan bli tal om en serveringsvagn eller dylikt så att man ska kunna ta en fikapaus under sitt besök i trädgården.

Botaniska trädgården räknar med att kunna öppna växthusen igen under 2026.