Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hur gör man för att få maxpoäng på sin ansökan?

Porträtt av man. Foto.
Fysikern Konstantin Nestmann. Foto: Jan Olsson

Hallå Konstantin Nestmann som 2022 fick maxpoäng på sin Marie Skłodowska Curie-ansökan och som i juni i fjol flyttade från Tyskland till Lund för en tvåårig anställning som postdoktor vid Avdelningen för fasta tillståndets fysik. En ny ut­lysning till Marie Skłodowska Curie-postdok pågår.

Hur gör man för att få maxpoäng?

– Hahaha! Om jag hade det receptet så skulle jag inte tala om det. Själv började jag alldeles för sent, så ett tips är att börja tänka på ansökan ett år i förväg. Ett annat att ta hjälp. Min före detta handledare hjälpte mig att få tag på gamla ansökningar från andra utlysningar än Marie Curie och gav feedback på min, det var riktigt värdefullt. Jag skrev om ansökan flera gånger. 

 

Något annat du kan tipsa om?

– Ja, Forskningsservice här på universitetet är superbra, ta hjälp där. Sen är det tio sidor i ansökan som är centrala. Använd det utrymmet klokt, vartenda ord är viktigt. Jag tog till exempel bara med en enda figur, resten var text. Ett annat råd är att följa en röd linje när man beskriver sin idé och arbetet och hur det ena följer på det andra och vilka riskerna är. 

 

Några misstag som man bör undvika?

– Hmm, gör inte som jag utan börja mycket tidigare. Jag började i slutet av maj och lämnade in ansökan i september. Det blir för intensivt.

 

Beskriv lite mer konkret hur du jobbade med ansökan.

– Jag var noga med att läsa vilka riktlinjer och kriterier de som bedömer ansökningarna ska följa, och sedan såg jag till att min ansökan svarade mot det. Man ska inte anta att granskarna är experter på ens eget område, men jag tänkte att de åtminstone doktorerat i fysik. Tänker man på det sättet så lägger man sig på en viss nivå språkligt. Jag förklarade till exempel vissa termer inom mitt specialområde lite extra.    

 

Så språket och hur man skriver är viktigt?

– Ja. När jag till exempel skrev inledningen så ville jag skriva på ett sätt som fångar granskarnas intresse. De har ju säkert travar med ansökningar att ta sig igenom, så det gäller att få dem att fastna för just min.

 

Skiljer sig en Marie Skłodowska Curie-ansökan från andra?

– Ja faktiskt. Här vill de att man berättar vad projektet betyder för ens egen personliga utveckling. De frågar också hur man själv kan bidra med kunskapsöverföring.

 

Så, vad tror du är den största anledningen till att det gick så bra för dig?

– Jag hade tur (ler stort). 

 

Det tror jag inte riktigt på. Berätta!

– Det är som jag sagt tidigare. Ta emot all hjälp du kan få, börja tidigt och var noggrann med allt. Jobbigast och det som tog mest tid för mig var nog idéerna. Jag funkar så att jag får idéer när jag skriver och då kan det hända att jag måste börja om.

– Men tur, eller om man så vill slumpen, spelar faktiskt en roll. Man vet inte vilka det är som granskar ansökan, alla är olika även om det finns kriterier de måste hålla sig till. 

 

Till sist, vad forskar du på här i Lund?

– Kvantfysikens termodynamik. Jag är teoretiker och forskar på så kallade kvantprickar.

 

Fotnot. Mer om Marie Skłodowska-Curie Actions på Europeiska kommissionens webbplats.