Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nu är nya Lubas-kursplanen här!

Studenter sitter och bläddrar i en katalog.

Den 17 oktober driftsattes Lubas-kursplanen och ersatte då den gamla kursplanemodulen (Ubas).

Lubas-systemet bestod tidigare av tre olika moduler Lubas-utbud, kursplan samt utbildningsplan. Våren 2021 ersattes Lubas-utbud med en ny mer användarvänlig version som är mer tillgänglighetsanpassad. Nu är det dags för kursplanedelen att förnyas.

Alla uppgifter kommer att samlas i samma system, vilket nu gör det möjligt att enklare arbeta med kursplaner, kurstillfällen och kursinformation (för LU-webben och antagning.se). Med den nya Lubas-kursplan kommer du som användare kunna arbeta med alla moment för kurserna i ett gränssnitt som är användarvänligt och tillgänglighetsanpassat.

I det nya gränssnittet får du bättre möjligheter att säkra kvaliteten i behörighetsinformation samt i texterna i kursplanerna. Gränssnittet är utvecklat som en av åtgärdspunkterna i slutrapporten från projektet Förbättrad regeltillämpning inom Lunds universitet.

Förutom att systemet nu får ett modernt och anpassat gränssnitt har Lubas-kursplan byggts med ny teknik som underlättar förvaltning och vidareutveckling.

I Lubas-kursplan ska kursplaner på grund- och avancerad nivå skapas, inklusive uppdragsutbildningar med koppling mot Ladok. När en kursplan tas fram skickas grunduppgifter för etablering av kursen till Ladok. Kursplanerna genereras i PDF-format och presenteras på en indexsida från vilken LU-webben lu.se kan hämta länkar som publiceras tillsammans med presentationen av kursen på den gemensamma webben.

Lubas kursplanemodul används av samtliga fakulteter utom LTH.

Läs mer om den nya Lubas-kursplan och hur du ansöker om behörighet eller hittar vägledning i systemet: Lubas | Medarbetarwebben

Framsida av Handbok för att skriva kursplaner.

Handbok för att skriva kursplaner

I samband med att nya Lubas tas i drift publiceras även Handbok för att skriva kursplaner, framtagen av sektion Student och utbildning. Handboken ska vara ett stöd för de medarbetare som arbetar med att skapa, granska och besluta om kursplaner.

Handboken gäller för alla LU:s kurser med fastställd kursplan (inklusive poänggivande uppdragsutbildning). Handboken följer samma struktur som ”Tillämpningsföreskrifter gällande kursplaner för grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet”.

Handboken innehåller kommenterande text kring regelverksbakgrund, men är inte ett regelverk i sig utan syftar till att ge goda exempel och föra resonemang kring kursplanernas olika delar.

Du behöver inte läsa handboken från början till slut, utan det går bra att läsa valda delar.

Stöd för att skriva kursplaner | Medarbetarwebben (lu.se)