Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nu lanseras LU Business Track: en ny väg för att kommersialisera forskning

En kvinna sitter och pratar med en dold person.

LU Business Track, har utformats för att snabba på utvecklingen av tillväxtföretag sprungna ur universitetets forskning. Innovation är en drivkraft för omställningen till ett mer hållbart och rättvist samhälle – och Skåne är en av världens mest innovativa regioner.

På Lunds universitet bedrivs forskning vars resultat kan omvandlas till just kunskapsintensiva innovationer och teknologier, som i sin tur kan ligga till grund för tillväxtbolag som gör skillnad i samhället.

Universitetets egen innovationsavdelning verkar i skärningspunkten mellan akademi och näringsliv, med målet att hjälpa forskare och studenter att ta ut sin kunskap till samhället genom nya produkter, metoder eller tjänster. Nu lägger avdelningen i en högre växel: genom LU Business Track vill LU Innovation och universitetets investeringsbolag LU Holding snabba på resan från första kontakt med forskare, till färdigt bolag på marknaden.

LU Innovation stöttar idéer från alla fakulteter och arbetar brett med allt från Life science, deep tech och sociala innovationer. Med LU Business Track sätts strålkastarljuset på de innovationer som har potential att bli tillväxtbolag, det vill säga idéer som kan bli globala bolag som tar in riskkapital.

Det som är unikt med LU Business Track är arbetsmetoden: ett team sätts samman, där forskaren och det forskningsbaserade projektet utgör navet. Nyckelkompetenser går in och arbetar hands-on med projektets utveckling – kompetenser som utgörs av en innovationsutvecklare med expertis inom affärsmodeller och målgrupper, samt en portföljförvaltare från LU Holding med spetskompetens inom bolagsbildning, investering och bolagsskalning. Ett expansivt nätverk av industriell expertis används för att få in rätt kompetens i styrelsen, och knyta rätt kontakter till bolaget.

Varje forskares resa i LU Business Track kommer se olika ut, då programmet skräddarsys efter just de behov och förutsättningar som det enskilda projektet har.

Med LU Business Track får forskare tillgång till de resurser och det stöd de behöver för att ta fram kunskapsbaserade lösningar som gör skillnad för planeten eller i människors liv – lokalt, nationellt och globalt.

– Vi är engagerade i att skapa fler tillväxtföretag från vår världsledande forskning för att skapa impact, och LU Business Track är ett stort steg i den riktningen, säger Christine Widstrand, VD på LU Holding.

– Vi är glada över att kunna erbjuda detta program till våra forskare, då vi vet att många drivs av att kunna göra skillnad i samhället med hjälp av sina forskningsresultat, fortsätter hon.

Universitetets forskning har varit starten på många framgångsrika globala bolag: till exempel Oatly som tillverkar havrebaserade alternativ till mejeriprodukter, den osynliga cykelhjälmen Hövding som fungerar som en airbag, Elonroad som tar fram en skena i vägen som laddar fordon medan de kör över den, och Spiideo som filmar och sänder de största fotbollsligorna i världen, och annan livesport. Nu ser LU Innovation och LU Holding fram emot att stötta nästa framgångsrika tillväxtbolag.

Läs mer om LU Business Track.