Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny lägesbild över jämställdheten vid LU

Delmål 5C i de globala målen. Kvinna och man i balans på en gungbräda.

Nu finns en ny statistisk sammanställning över jämställdheten vid Lunds universitet. Den visar bland annat att andelen kvinnliga professorer var 31 procent förra året (december 2022). Samtidigt var 51 procent av de nyrekryterade professorerna kvinnor samma år.

Om man jämför antalet kvinnliga professorer på fakultetsnivå över tiden, kan man se att andelen kvinnliga professorer har ökat på samtliga fakulteter, ibland från väldigt låga nivåer.

Kvinnliga professorer fakultet för fakultet över tid.

Universitetets arbete med jämställdhetsintegrering bygger på att man ska ta hänsyn till jämställdhetsaspekten i alla processer och beslut. I universitetets arbetsordning uttrycks målet att det i universitetets alla styrelser, nämnder och övriga organ ska vara balans mellan könen (representationen av det ena könet får inte understiga 40% av ledamöterna).

Det målet har uppnåtts i de flesta fall. På fakultetslednings- och fakultetsstyrelsenivå råder jämn könsfördelning på samtliga fakulteter. Men på institutionsnivå råder inte samma balans, bland prefekterna är 19 av 58 (32%) kvinnor. Det kan förklaras av att en stor del av de manliga prefekterna finns vid Lunds tekniska högskola.

Diagram över andelen kvinnor i universitetets ledningar på olika nivåer.
Andelen kvinnor i universitetets ledningar på olika nivåer.

Tabellen nedan redovisar jämställdhetsstatistik för Lunds universitets som helhet och färgerna symboliserar olika nivåer av könsintegrering fakultet för fakultet. De gröna fälten visar att könsintegrering är uppnådd (40–60%), gul betyder måttligt könsintegrerad (61-79: 21-39%), röd betyder enkönat (80+/-%).

Siffrorna visar andelen kvinnor i olika kategorier fördelat på fakulteterna utifrån ett könsintegreringsperspektiv.
Siffrorna visar andelen kvinnor i olika kategorier fördelat på fakulteterna utifrån ett könsintegreringsperspektiv (2022). Klassificering: Dahlerup, Drude 2010, Jämställdhet i akademin: en forskningsöversikt.

När det gäller könsfördelningen bland studenter och medarbetare som helhet är universitetet könsintegrerat. Men det skiljer sig något mellan fakulteter och mellan olika yrkeskategorier. Till exempel är kvinnor i majoritet bland studenterna och bland den administrativa personalen inom alla fakulteter förutom på LTH.

Det senaste två åren har Rådet för jämställdhet och lika villkor delat ut åtta miljoner kronor för att stärka arbetet med jämställdhet och lika villkor. Pengarna har bland annat gått till gästprofessorer av underrepresenterat kön, olika projekt/insatser på fakultetsnivå och till utåtriktad verksamhet. På flera håll inom universitetet görs insatser för att implementera de förändringar som infördes 2021 och för att stärka arbetet med jämställdhet och lika villkor på universitetet.

Nedan presenteras särskilt viktiga eller angelägna insatser utifrån de övergripande mål som finns i universitetets lika villkorsplan.

För att nå målet att ”rekryteringsprocesser och karriärvägar ska vara fria från diskriminering” pågår ett övergripande arbete med att stärka rekryteringsprocesser inom ramarna för HR Excellence in Research som är en EU-certifiering. Universitetet har också satsat på ett särskilt projekt med fokus på att öka medvetenheten om risken för omedvetna fördomar i samband med bedömning av meriter och kompetens. Projektet leds av professor Tomas Brage och involverar bland annat samtliga lärarförslagsnämnder. Syftet är att utveckla ett system för bedömning och värdering av meriter där kompetens och skicklighet bedöms utan risk för diskriminering.

Ett universitetsgemensamt team (SFAD-teamet) som ska bidra till en professionell hantering av ärenden som rör sexuella trakasserier, trakasserier och kränkande särbehandling tillsattes och började arbeta 2021. Teamet arbetar också stödjande med det systematiska förebyggande arbetet mot diskriminering (SFAD) utifrån diskrimineringslagens krav på aktiva åtgärder i fyra steg och medverkar i arbetet med universitetets lika villkorsplan.

I maj 2023 ska ett förslag på ett universitetsgemensamt arbetssätt för SFAD presenteras. Då kommer även ett förslag på sätt att identifiera relevanta och mätbara indikatorer som kan fånga andra aspekter av lika villkor förutom ålder och kön.

Läs mer: