Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Olof Karis blir direktör för MAX IV

Foto på Olof Karis. Foto: LINX.

Olof Karis, tidigare tillförordnad direktör för MAX IV, har utsetts till ordinarie direktör för MAX IV efter en öppen rekryteringsprocess och rekommendation från MAX IV:s styrelse. Beslutet fattades av rektor för Lunds universitet, värduniversitet för MAX IV.

MAX IV, Sveriges synkrotronanläggning, är i full drift med 16 strålrör och 1400 användare årligen från akademi och näringsliv. Olof Karis har lett MAX IV som tillförordnad direktör sedan mars 2022 och har genomfört den strategiska planen för 2023–2032 och har hanterat de utmaningar som ökade driftskostnader har gett.

– Jag är entusiastisk över möjligheten att fortsätta arbeta för MAX IV. Det är en fantastisk anläggning med fantastiska människor. Mitt fokus för den närmaste framtiden är att argumentera för en mer långsiktig finansiering av MAX IV. Vi behöver stabilitet för att fortsätta underlätta forskning som gör att vårt samhälle står starkt inför framtida utmaningar, säger Karis.

MAX IV syftar till att, i samarbete med forskarsamhället, kontinuerligt utveckla befintliga strålrör och utveckla flera kompletterande strålrör under kommande decennium för att optimalt utnyttja redan gjorda investeringar i infrastrukturen.

– Den forskning som bedrivs av våra användare på MAX IV gynnar samhället inom många områden, med påverkan på ekonomi och miljö, hållbar energi och hälsa. Våra tekniska framsteg med synkrotronen MAX IV gör det möjligt för oss att se detaljer som vi inte kunnat tidigare. Vi kan närma oss det som tidigare varit olösliga problem, avslutar Karis.

Lunds universitet är värduniversitet för MAX IV och universitetsstyrelsen utser MAX IV:s föreståndare.

– Jag är imponerad av vad Olof Karis redan har åstadkommit för MAX IV. Jag har stor tilltro till hans förmåga att fortsätta leda MAX IV och utveckla den till sin fulla kapacitet, säger Erik Renström, rektor vid Lunds universitet.

Olof Karis, kallad Charlie, är 58 år och blev professor i experimentell fysik 2011 vid Uppsala universitet.

Läs mer om tillsättningen på MAX IV:s webbplats.