Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Processen med att ta fram campusplanen pågår

Händer som hanterar postit-lappar.

Campusutvecklingskontoret arbetar med att ta fram universitetets campusplan genom omvärldsbevakningar, möten och workshoppar med verksamheten.

Grundläggande för arbetet med campusplanen är att identifiera vad som är universitetets intressen och vad som är viktigt att tillgodose. Alla fakulteter har haft representanter i workshopparna.

Hitintills har tre tematiska workshoppar arrangerats, de har haft inriktning på lärandemiljöer, utemiljöer och hållbara arbetsmiljöer. Till respektive workshop har olika nyckelfunktioner från alla fakulteter, bjudits in av campusutvecklingsrådet utifrån tema och frågeställning. Fakulteterna har varit representerade med olika funktioner såsom vice-rektorer, lärare, studeranderepresentanter, företagshälsan, gästprofessorer och dekaner.

Workshopparna har resulterat i en hel del insikter som kommer att bearbetas vidare, till exempel:

  • Lärosalar ska möjliggöra olika pedagogiska angreppssätt. Olika typer av salar ska fördelas över campus.
  • Öppet campus, 24–7, utökad tillgång till service och lokaler för studenter och även våra ”livslångt lärande-studenter” kommer att påverka öppettiderna.
  • Förtätning mellan och inom byggnader – vilka möjligheter uppstår om existerande miljöer förtätas och miljöer kan nyttjas mer effektivt förutom de uppenbart hållbara?
  • Den hybrida arbetsplatsen, vi kommer att ha olika behov av arbetsplatser för olika tillfällen. Hur blir vi ”nåbara” om vi blir mer mobila och rörliga?
  • Sammanfläta labb, kontor och studieplatser som en ambition i campusplanen. Goda exempel på det idag är vissa arbetsplatser för mastersstudenter.

Insikter från workshopsarbetet är att våra verksamheter ser väldigt olika ut när det gäller utbildningsmiljöer och arbetsmiljöer. Därför behövs en variation av miljöer som möter våra olika behov. Samtidigt finns det mycket gemensamt. Det gäller att hitta gemensamma nämnare. Det kan handla om utformning och teknik som gör våra miljöer lätta att förstå, hur de ska användas och där alla känner sig välkomna. De digitala verktyg som blivit en del av vår vardag i och med pandemin har också gett oss nya möjligheter som påverkar vår undervisning, våra miljöer och vårt campus. Arbetet har också visat att de flesta vill vara på campus. Campusplanen ska vägleda oss i hur det ska kunna bli riktigt bra.

Inför varje workshop, görs en spaning inom respektive tema för att se hur man kan få in ny kunskap eller nya perspektiv som input till deltagarna. Det kan vara en föreläsning, webbinarium eller att en expert deltar under workshopen. Det är viktigt att se var behoven för universitetet skiljer sig åt och när olika verksamheter behöver olika sorters stöd i den fysiska miljön för att kunna glänsa lite extra.

Under våren ska även externa samarbetspartners, i första hand Lunds kommun, fastighetsägare och Regionen, bjudas in. Även dialogmöten om olika delar av campus planeras tillsammans med arkitekter. 

Nästa seminarium handlar om universitetets samverkan med det omgivande samhället. Mary Walshok är talare och värd är campusutvecklingskontoret tillsammans med LU Samverkan.

Läs mer om campuskontoret