Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rum för stillhet och eftertanke – för anställda och studenter

En kvinna i yogaställning, sittande, beskuren. Unsplash.

Det finns en ökad efterfrågan på rum för stillhet och eftertanke inom universitetet. Därför har prorektor Lena Eskilsson beslutat att universitetet ska sträva efter att kunna erbjuda studenter och anställda rum för stillhet och eftertanke för bön, kontemplation, meditation eller andra aktiviteter som kräver särskild stillhet.

Beslutet har tagits i dialog med rådet för jämställdhet och lika villkor och med studentprästerna och studentorganisationerna.

De rum som erbjuds ska vara öppna för alla oavsett religion eller annan trosuppfattning, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Rummen ska inte ha några religiösa symboler men besökare är välkomna att själva ta med personliga ting så som böcker, yoga- eller bönemattor. Vid ombyggnationer och nybyggnationer ska behovet av ett rum för stillhet och eftertanke i aktuell byggnad undersökas.

På Lunds universitet finns idag tre rum för stillhet och eftertanke, i följande byggnader:

  • Språk- och litteraturcentrum
  • Campus Helsingborg
  • Ekonomihögskolan

Läs mer om rummen och om vilka förhållningsregler som gäller för rummen: Rum för stillhet och eftertanke | Lunds universitet