Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så här använder du e-underskrifter

Två personer undertecknar dokument. Foto: Romain Dancre.
Dags att byta ut penna på papper med e-underskrift?

Universitetet har nu en underskriftstjänst, eduSign, som kan användas för interna underskrifter inom LU och även när någon från ett annat lärosäte ska skriva under. Alla med anställning inom LU kan använda eduSign.

När ett dokument skrivs under genom eduSign får det färdigställda dokumentet ett texttillägg i slutet. Man kan se vem som skrivit under och när. Ett e-undertecknat dokument har en unik digital nyckel som gör att det i efterhand går att validera underskriften. Validering av digitalt underskrivna dokument görs i eduSigns valideringstjänst.   

Ett e-undertecknat dokument är ett digitalt original. Det ska sparas digitalt utifrån anvisningar i Dokumenthanteringsplanen. Det är viktigt att omgående spara den e-undertecknade handlingen i diariet, eller det system som dokumenthanteringsplanen anger. Då stärks skyddet för innehållet och underskriften och dokumentet blir lätt att hitta.

Viktigt att tänka på:

  • Dokument som ska skrivas under ska vara i formaten pdf eller xml.
  • Du kan inte kombinera e-signatur och vanlig signatur, det är antingen eller.
  • Skriv aldrig ut det e-undertecknade dokumentet för att spara det. Då försvinner möjligheten att validera underskrifterna.
  • Det digitala originalet ska skyndsamt diarieföras eller sparas i för handlingen avsett system. 
  • Blanda inte underskrifter från olika underskriftstjänster eller e-underskrifter och underskrifter med penna på papper.
  • I det flesta fall är det lämpligt att processägaren bestämmer om e-signatur ska användas.

Har du frågor om e-underskrifter – kontakta den centrala registraturen: registrator [at] lu [dot] se (registrator[at]lu[dot]se)