Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Seminarium för rådet för etik och akademisk frihet den 2 maj

Illustration med lagerkrans och våg.

I allt större utsträckning hämtar forskare sina data från internet, och inte sällan utgörs dessa data av uppgifter om människor – deras beteenden, åsikter, relationer, med mera. När uppgifter om människor är fritt tillgängliga online, är det då etiskt oproblematiskt att använda sig av dem i forskning?

Offentligt tillgängligt och därför fritt fram att beforska? Etiska frågor om forskning på nätet.

Hur bör du som forskare tänka kring gränsen mellan offentligt och privat när människor lever en allt större del av sina liv på nätet? Mer specifikt, när bör vi till exempel inhämta samtycke för analyser av vad som sägs i traditionella och sociala medier, och när kan vi låta bli?

Dataskyddsförordningen, etikprövningslagen, samt andra regelverk tvingar forskare att förhålla sig till frågor om personuppgiftsbehandling, men inte sällan hamnar viktiga etiska frågor om integritet i skuggan av vad de rättsliga reglerna innebär för forskningen. Under seminariet diskuteras några av dessa etiska frågor.

Efter en introduktion av problematiken och inspel från inbjudna forskare inom området, får seminariedeltagarna möjlighet att dela med sig av erfarenheter och perspektiv, i mindre grupper. Seminariet avslutas med diskussion i plenum.

Tid och plats: 2 maj 2023, klockan 14.00 till 16.15 | Hörsalen på första våningen, Pufendorfinstitutet, Biskopsgatan 3.

Målgrupp: Evenemanget riktar sig till forskare som inhämtar offentligt tillgängliga data eller som på andra sätt tangerar etiska frågeställningar inom området.

Detta är ett arrangemang av Rådet för etik och akademisk frihet.

Program

14.00-14.30: Introduktion (Linus Broström)

14.30-15.00: Forskares erfarenheter inom området (Garbiella Scaramuzzino och Nils Gustafsson)

15.00-15.10: Kaffe

15.10-15.40: Gruppdiskussioner

15.40-16.00: Diskussion i plenum

16.00-16.15: Avslutning (Jimmie Kristensson)

Medverkande

  • Gabriella Scaramuzzino, docent, Socialhögskolan
  • Nils Gustafsson, universitetslektor, Institutionen för Strategisk kommunikation
  • Jimmie Kristensson, vicerektor, ordförande i Rådet för etik och akademisk frihet
  • Linus Broström, universitetsadjunkt, ledamot i Rådet för etik och akademisk frihet
  • Helena Sandberg, professor, ledamot i Rådet för etik och akademisk frihet

Anmälan

Eventet ges på svenska och deltagare bjuds på fika. Evenemanget har begränsat antal deltagare och vänligen anmäl dig senast 27 april.

Anmälan görs till: erika [dot] soderstjerna [at] rektor [dot] lu [dot] se

Läs mer: Seminarium: Akademisk frihet – det auktoritära hotet i ett globalt perspektiv – Lunds universitets råd för etik och akademisk frihet