Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Testcyklister sökes till supercykelvägen Lund–Södra Sandby

Bild på en cykelbana med texten "supercykelbana".

Just nu sökes tio testcyklister mellan Södra Sandby och Lund, som inte redan cykelpendlar, för att under sex veckor i höst pendla till arbetet på en supercykelväg. Före och efter testcyklingen kommer studenter vid fysioterapeutprogrammet utföra konditionstester.

Projektet är ett samarbete mellan Lunds universitet och Innovation Skåne i syfte att uppmuntra fler att cykla till arbetet.

Mellan Södra Sandby och Lund finns en så kallad supercykelväg. Det är den första i Lund som har nått de kvalitetskrav som ställs på supercykelvägar och fler är på gång de närmaste åren. Nu söks tio testcyklister som bor i Södra Sandby och som arbetar vid universitetet i Lund. Hälften av testcyklisterna får låna en elcykel och hälften cyklar på sin egen vanliga cykel. 

Kartbild som visar cykelvägen mellan Lund och S Sandby.

Projektet sker inom ramarna för det större projektet Green Mobility Shift och Case supercykelvägar som drivs av Innovation Skåne och Region Skåne. Syftet med denna del av projektet är att uppmuntra medarbetare vid Lunds universitet att ta cykeln till arbetet och att samtidigt få mer kunskap om hur vi kan stötta medarbetare till mer hållbara resvanor. 

I projektet medverkar forskare från Medicinska fakultetens forskargrupp Människan i rörelse samt studenter från fysioterapeutprogrammet och Företagshälsovården som genomför konditions- respektive hälsotester. Testcyklisterna får också besvara ett antal frågor under projektet om hur de uppfattar sin hälsa och upplevelsen av att testcykla, liksom delta i en uppföljande träff med de övriga testcyklisterna. 

Innovation Skåne och Lunds universitet kommer också att i samråd med testcyklisterna dokumentera deras upplevelser under testperioden. Det kan till exempel vara i form av intervjuer, fotografering och eventuellt filmning i syfte att inspirera fler till att ta cykeln till arbetet. 

Eftersom det inte är tillåtet att ta in elcykelbatterier i universitetets lokaler enligt våra försäkringsregler pågår ett arbete med att få till förvaringslösningar för elcykelbatterier på flera håll inom campus. I början av hösten räknar vi med att det finns ytterligare förvaringsmöjligheter på plats och vi kommer att ha en dialog med testcyklisterna om detta efter sommaren.

Intresseanmälan 

För att kunna välja ut 10 testcyklister behöver du svara på några frågor i en enkät. Enkäten tar cirka 5 minuter att besvara. Dina svar används också som underlag till statistik i projektet.

I slutet av enkäten anger du dina kontaktuppgifter om du är intresserad av att delta som testcyklist i projektet. Intresseanmälan är inte bindande och garanterar inte deltagande. Vi behöver ditt svar så snart som möjligt men allra senast onsdagen den 26 juni 2024.

Även den som inte är intresserad av att bli testcyklist, men som vill bidra med sina erfarenheter av att pendla till arbetet i Lund från Södra Sandby, kan besvara enkäten. Du kan göra det anonymt och enskilda svar kommer i detta fall inte att kunna utläsas.

Länk till enkät med intresseanmälan att bli en av Lunds universitets testcyklister på supercykelvägen Södra Sandby till Lund hösten 2024: Enkät samt intresseanmälan Testcykling Södra Sandby – Lunds universitet (office.com)

Frågor?

Har du frågor hör av dig till Nina Nordh, projektledare LU Byggnad, nina [dot] nordh [at] bygg [dot] lu [dot] se (nina[dot]nordh[at]bygg[dot]lu[dot]se)

Du kan också kontakta Vanja Wickman, projektledare vid Innovation Skåne: vanja [dot] wickman [at] innovationskane [dot] com (vanja[dot]wickman[at]innovationskane[dot]com)

Läs mer