Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utredning om gemensamma förvaltningen klar

Foto taget fån ovan på Sandgatan, Lund.

En översyn av gemensamma förvaltningens organisation och arbetsformer har genomförts under våren. Utredningen presenterar flera förslag till förändringar som ska stärka en värdeskapande och nyttostyrd stödverksamhet.

I översynen har utredarna särskilt tittat på om dagens organisation och arbetsformer är väl anpassade till de processer som ska stödjas, om det finns verksamheter som arbetar med snarlika uppdrag som borde samordnas och om nya funktioner som tillkommit under senare år är optimalt organiserade. Fokus har också varit på hur gemensamma förvaltningen kan bli bättre på att ta emot nya uppdrag och på hur förutsättningarna för samarbete och samverkan kan förbättras.
 
Några av förslagen som utredningen presenterar är att:

  • bilda ett internationellt kontor/international office,
  • förtydliga uppdrag och organisatorisk placering för uppdragsutbildningen,
  • samla säkerhetsfunktionen och
  • stärka stödet till digitalisering.

Utredningen har presenterats för medarbetarna i gemensamma förvaltningen och kommer att diskuteras i rektors ledningsråd, universitetsförvaltningens ledningsgrupp och gemensamma förvaltningens ledningsgrupp innan förvaltningschefen fattar beslut om vilka förändringar som ska genomföras.

Gemensamma förvaltningens organisation, uppdrag och arbetsformer har kontinuerligt utvecklats och förändrats. Den senaste omorganisationen genomfördes 2009 med en större justering 2013. För att gemensamma förvaltningen i framtiden ska kunna stötta universitetets utbildning, forskning och samverkan på bästa sätt behöver organisation och arbetsformer ses över. Gemensamma förvaltningen har cirka 900 medarbetare fördelade på flera sektioner. De två största sektionerna är LU Service och LDC och de två minsta är Företagshälsovården och sektionen Juridik och dokumenthantering.

Översynen utgår från plattformen för strategiarbete och den åtgärd som handlar om att en värdeskapande och nyttostyrd stödverksamhet ska utvecklas utifrån faktiska behov hos kärnverksamheten. Karin Ekborg-Persson, biträdande förvaltningschef och chef för Utvecklingsavdelningen, har lett översynen på uppdrag av förvaltningschef Susanne Kristensson.

Läs mer:

Rapport: Översyn av gemensamma förvaltningens organisation och arbetsformer.

LUM-atikeln: Förslag till förändringar i gemensamma förvaltningen klara | Lunds universitet