Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Webbplatsen www.lu.se granskad av tillsynsmyndigheten DIGG

tangentbord

DIGG, tillsynsmyndigheten för tillgänglighet till digital offentlig service har granskat www.lu.se som en av många webbplatser. Granskningen visade på ett fåtal förbättringspunkter men var i det stora hela bra. En plan för hur bristerna på lu.se ska åtgärdas ska nu arbetas fram.

DIGG genomför årlig tillsyn och övervakning

Tillsynsmyndigheten DIGG genomför årlig tillsyn och övervakning av ett antal webbplatser och applikationer. Tillsynen utgår från kriterier satta av EU-kommissionen. Det finns två typer av granskningar: ingående övervakning och förenklad övervakning.

Universitetets webbplats blev granskad genom en förenklad övervakning, vilket innebär en maskinell granskning som inte meddelas i förväg.

Ingående övervakningar innebär att de digitala tjänsterna granskas manuellt, vilket berörda aktörer får information om i förväg. Både ingående och förenklade övervakningar kan ske när som helst och då kan även andra webbplatser inom universitetet granskas.

Brister i tillgängligheten kan leda till vite

Upptäckter av bristande tillgänglighet kan komma via anmälningar från webbplatsbesökare. När en anmälan eller övervakning leder till att DIGG konstaterar brister i tillgängligheten på en webbplats skickas en rapport om att dessa brister måste åtgärdas. Om bristerna inte åtgärdas kan det leda till ett vite.

Lunds universitet har ett stort antal webbplatser med flera olika målgrupper och kan komma att granskas igen.

Vad kan du som är ansvarig eller publicist göra?

Du som är ansvarig för eller publicerar innehåll på en webbplats kan påverka hur väl lagkraven uppfylls. Tänk på att kontinuerligt rensa och plocka bort webbinformation som inte är nödvändig och var noga med att det finns en tillgänglighetsredogörelse och att den är uppdaterad.

För dig som arbetar med en webbplats i Drupal finns möjligheten att anmäla dig till en temawebbstuga som webbavdelningen anordnar under februari 2023. Temawebbstugan kommer att handla om tillgänglighetsredogörelser och hur du skapar dem. Du anmäler dig på webbplatsen för Drupal-lathunden.

Tillgänglighetssidorna på Medarbetarwebben innehåller information, tips och råd kring hur du kan arbeta för att öka tillgängligheten. Du kan också få tillgång till ett användarkonto på Funkas lärplattform Funka Academy där du kan gå kurser i tillgänglighet för att öka din kompetens i ämnet.

Vad kan du som chef göra?

Genom att arbeta förebyggande och prioritera tillgänglighetsarbetet kan du som chef undvika att din verksamhet hamnar i oförutsedda och resurskrävande situationer. Som chef kan du arbeta proaktivt genom att:

  • Tänka igenom och ha koll på vilket webbinnehåll din verksamhet ansvarar för i form av webbplatser, digitala system, dokument och multimedia.
  • Kontinuerligt se till att ni som verksamhet rensar och plockar bort webbinformation som inte är nödvändig.
  • Se över din verksamhets webborganisation och tillsätta resurser som arbetar med tillgängligheten i webbinnehållet.

Öka kunskap och kompetens inom verksamheten exempelvis genom att få tillgång till lärplattformen Funka Academy som erbjuder ett urval av utbildningar i ämnet, även för chefer.

På Medarbetarwebben finns fördjupad information och vägledning för dig som är chef och du kan alltid vända dig till tillgänglighetsteamet för stöd i ditt arbete.

Kontakta tillgänglighetsteamet för rådgivning och stöd

Tillgänglighetsteamet erbjuder stöd i universitetsövergripande tillgänglighetsfrågor och tillhandahåller användarkonton i Funka Academy. Kontakta gärna tillgänglighetsteamet via e-post på tillganglighet [at] kommunikation [dot] lu [dot] se om du har frågor eller är intresserad av att få tillgång till lärplattformen.

Läs mer