Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

LU på nionde plats i studenternas klimatranking

Universitetshuset

Klimatstudenterna har släppt sin årliga Climate Action Ranking som rankar klimatarbetet på Sveriges universitet och högskolor. Rankingen baseras på en enkät som besvarats av tjugo svenska lärosäten där Lunds universitet kom på nionde plats.

Rankningen baseras på lärosätenas flygutsläpp, klimatmål, handlingsplaner och måluppfyllelse. För klimatmålen undersöks sex områden: totala växthusgasutsläpp, tjänsteresor, energianvändning, inköp, finansiella investeringar och avfall. Rankningen visar att lärosätena inte ligger i linje med Sveriges klimatmål.

Diagram som visar de olika lärosätenas poäng för klimatavtryck.
Diagrammet visar de olika lärosätenas poäng för klimatavtryck, ju högre poäng desto bättre.

– Alla lärosäten har ungefär samma utmaningar och fördelning av klimatavtrycket mellan olika kategorier som resor, lokaler, inköp och upphandling. Sen kan utfallet i rankingen skilja sig lite mellan de olika lärosätena beroende på vilka områden vi prioriterar och beslut vi tagit under året. Så resultatet var väntat. En viktig insats för oss inom LU under 2023 är att fortsätta minska vårt flygresande, så vi når vårt eget mål om en halvering av koldioxidutsläppen från 2019 till 2023, säger Claes Nilén, miljöchef vid Lunds universitet.

Klimatstudenternas egen kommentar om sin granskning av de svenska lärosätena är att de svenska lärosätenas klimatmål visar att de inte är tillräckligt ambitiösa för att ligga i linje med Sveriges 2030-mål. "Stora förändringar krävs i klimatarbetet framåt."

Läs klimatstudenternas rankning av lärosäten.

Klimatstudenterna

Klimatstudenterna är en nationell studentorganisation med en nationell styrelse lokala grupper runtom i Sverige. Klimatstudenternas ändamål är att hjälpa lärosäten att skyndsamt minska sina utsläpp så de kan minska med cirka 15 % årligen mellan åren 2019-2023 och sedan nolla ut sina utsläpp år 2030. Detta för att förhindra en global temperaturökning på 1,5 grader Celsius.

Läs mer om Klimatstudenterna.