Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nobelpriset i fysik till Lunds universitet!

Foto på Anne L'Huillier av Magnus Bergström/Wallenbergstiftelserna.
Foto: Magnus Bergström/Wallenbergstiftelserna.

Anne L'Huillier, professor i atomfysik vid Lunds universitet, meddelades den 3 oktober att hon som universitetets första verksamma forskare får Nobelpriset i fysik 2023.

– Det känns helt otroligt. Fantastiskt! Jag är väldigt stolt, säger Anne L'Huillier.

Hon fick beskedet om att hon tilldelats Nobelpriset i fysik under en föreläsning. Telefonen ringde, men det var under en paus som Kungliga vetenskapsakademien fick tag på henne och kunde meddela nyheten.

– Efter att jag fått beskedet gick jag tillbaka och fortsatte undervisningen. Men jag fick säga att jag skulle sluta lite tidigare, för att jag skulle befinna mig på mitt kontor kvart i tolv. Jag sa inget mer, men jag tror nog att en del kanske förstod. Sen hade jag en halvtimmes föreläsning. Det var ganska tufft, måste jag säga, berättar Anne L'Huillier på tisdagens presskonferens.

Se en förklaring av Anne L'Huillier's upptäckt: Så öppnar ljusblixtarna dörren till mikrokosmos

Första reaktionerna från Anne L'Huillier på kollegornas hyllningar.

Anne L'Huillier är den femte kvinnan i världen som tilldelats nobelpriset i fysik: (1903: Marie Curie; 1963: Maria Goeppert-Mayer; 2018: Donna Strickland; 2020: Andrea Ghez; 2023: Anne L'Huillier).

Tidigare nyheter om Anne L'Huillier (innan hon fick Nobelpriset)

Hur nyheten om Anne L'Huilliers nobelpris spridits

Nyheten om att Lunds universitet har fått ett Nobelpris har spridits över hela världen och många tidningar, tv- och radiokanaler har skrivit om detta. Under Lunds universitet i media kan du se en del av det. De flesta skriver om hennes första reaktioner och att hon fortsatte sin föreläsning och omsorgen om studenterna.

Sökningarna på vår internationella webbsida lunduniversity.lu.se hade 11,500 hits i första veckan och artikeln Hur vi rekryterade Anne L'Huillier - och hur vi visste att hon var ämnad för stordåd i The Conversation har över 9000 visningar.

Spridning i våra egna kanaler

Grattisinlägg på Facebook.
Anne L'Huillier gratulerades i universitetets facebook-kanal.

 

 

Filmen ovan om när Anne L’Huillier får priset har visats drygt 150 000 gånger på Youtube, den spreds i flera av universitetets sociala medier-kanaler och slog alla rekord på LinkedIn med över 40 000 interaktioner i skrivande stund och en räckvidd på över 1,6 miljoner. Även universitetets nya Instagramkonto för forskning nådde långt ut över följarskaran, då filmen nådde runt 15 000 konton. På Facebook togs filmen emot med över 3000 interaktioner och en räckvidd på över 100 000.

 

Bild på graferna av antalet besök.
Antal besök på lu.se och lunduniversity.lu.se tisdag–söndag före och tisdag–söndag efter tillkännagivandet av Nobelpriset

Nyheten om att Lunds universitetet fått ett Nobelpris har tydligt ökat trafiken till universitets webbplatser den senaste veckan, speciellt den första dagen. Statistik från våra universitetsgemensamma webbplatser lu.se och lunduniversity.lu.se, från tisdagen den 3 oktober, dagen för tillkännagivandet, till söndagen den 8 oktober visar ökad trafik. Observera att de data som används endast kommer från användare som har accepterat cookies, så de faktiska siffrorna är högre.
 
För lu.se varierade den procentuella förändringen från +44% på tisdagen, dagen för tillkännagivandet av Nobelpriset, till +2% på söndagen. För lunduniversity.lu.se varierade den procentuella förändringen från +54% till +14% samma dagar.
 
Även de universitetsgemensamma webbsidorna om forskning fick mycket mer trafik än samma dagar en vecka tidigare. I övrigt klickade många sig vidare till Forskningsportalen och det officiella pressmeddelandet på Nobelprize.org.
 
Många var de som sökte på vår Nobelpristagares namn och många av dem hade svårt med stavningen, men hittade förhoppningsvis rätt till sist, Anne L'Huillier ska det vara, stort grattis!

Se de olika inläggen i våra universitetsgemensamma sociala medier:

Nobelpristagarna i fysik 2023

Anne L'Huillier, född 1958 (65 år) i Paris, Frankrike. Fil.dr 1986 vid Université Pierre et Marie Curie, Paris, Frankrike. Professor vid Lunds universitet, Sverige.

Från forskningsportalen: Anne L'Huillier, professor i atomfysik, Fysiska institutionen, LTH.

Pierre Agostini. Fil.dr 1968 vid Université Aix-Marseille, Frankrike. Professor vid The Ohio State University, Columbus, USA.

Pierre Agostini, The Ohio State University

Ferenc Krausz, född 1962 (61 år) i Mór, Ungern. Fil.dr 1991 vid Technische Universität Wien, Österrike. Director vid Max-Planck-Institut für Quantenoptik, Garching och professor vid Ludwig-Maximilians-Universität München, Tyskland.

Ferenc Krausz, Max-Planck-Institut für Quantenoptik

Prissumma: 11 miljoner svenska kronor, delas lika mellan pristagarna.

Många Nobelpristagare har bakgrund vid Lunds universitet

Professor Anne L’Huillier är Lunds universitets första Nobelpristagare. Men forskaryrket bygger på samarbeten och utbyten nationellt och internationellt, många forskare flyttar runt. Här följer namn på några nobelpristagare som har stark koppling till universitetet.

Manne Siegbahn (1886-1978) mottog Nobelpriset i fysik 1924. Han studerade vid Lunds universitet och blev senare professor i fysik i Lund. Men två år innan han tilldelades Nobelpriset hade han lämnat Lund för att bli professor vid Uppsala universitet.

Bertil Ohlin (1899-1979) tilldelades Nobelpriset i ekonomi 1977. Han tog sin fil kand-examen vid Lunds universitet, men studerade vidare vid Handelshögskolan i Stockholm och Harvarduniversitet, innan han doktorerade vid Stockholms universitet (dåvarande Stockholms högskola).

Sune Bergström (1916-2004) och Bengt Samuelsson (f. 1934) fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1982. Bergström utsågs till professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet 1947. Elva år senare blev han professor i kemi vid Karolinska Institutet, och fick priset då han var professor emeritus vid KI. Samuelsson studerade vid Lunds universitet, men doktorerade vid Karolinska Institutet. Där var han verksam som professor i medicinsk och fysiologisk kemi när han mottog priset.

Arvid Carlsson (1923-2018) mottog Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2000. Carlsson var född och uppvuxen i Lund, doktorerade och var docent i farmakologi vid Lunds universitet, innan han 1959 blev professor vid Göteborgs universitet.

På samma sätt var Anne L'Huillier verksam i Paris när hennes upptäckt som ledde till Nobelpriset gjordes, men har arbetat vid Lunds universitet sen 1995, blev professor 1997 (dessförinnan var hon gästforskare).