Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Från idé till kursutveckling – med hjälp av stimulansmedel

Bild från Skissernas internationella sal
Foto från Skissernas internationella rum där workshoparna kommer att hållas.

Förra året ansökte Max Liljefors, professor i konsthistoria och visuella studier på HT-fakulteten, om stimulansmedel för att utveckla en kursidé med kollegor från ett EUGLOH universitet. Kursen fick namnet ”Arts and creative health and wellbeing” och handlar om hur konst kan användas i vården och hur konst påverkar vår hälsa.

– När jag såg att man kunde söka stimulansmedel för idéutveckling av kurser såg jag vår chans, säger Max Liljefors.

Idén till kursen fanns sedan tidigare och Max Liljefors hade redan en uppdragsutbildning via LUCE  (avdelningen för uppdragsutbildning) i ämnet som han håller i tillsammans med Region Skåne. I våras började han att utveckla ett förslag på kursplan och kursinnehåll. Sen började de sondera de åtta andra EUGLOH-lärosätena för att se vad det fanns för möjliga samarbeten.

Valet föll på Norges Arktiska Universitet i Tromsö som hade en intressant profil med forskare med liknande inriktning. Därefter gjordes ansökan tillsammans med kollegor från Tromsö, där det också fanns en gästprofessor från London, Tony Ghaye, som blev involverad.

– Ansökningsförfarandet var mycket smidigare än förväntat, mycket tack vare LU:s EUGLOH-kontor. De har varit väldigt hjälpsamma hela vägen, säger Max Liljefors.

Max Liljefors.

Max Liljefors och hans kollegor fick 100 000 kronor för att utveckla kursen plus 25 000 kronor för resor. Han rekommenderar andra lärare vid Lunds universitet att söka dessa stimulansmedel och kommer med några råd:

– Det viktigaste är att du verkligen vill göra detta. Sen kan det vara bra att kolla vad det redan finns för EUGLOH-finansierade kurser. Dra dig inte för att kontakta universitetets EUGLOH-kontor för att ställa frågor redan på idéstadiet, säger Max Liljefors.

Ansökan måste godkännas av både fakulteten och EUGLOH. En utmaning var att EUGLOH:s plan och LU:s kursplan inte är i synk, men det fanns en god vilja och stor förståelse så ett preliminärt godkännande av kursplan räckte långt.

Det har blivit besök i Tromsö och de norska kollegorna var i Lund i oktober. EUGLOH har medfört andra samarbeten för Max Liljefors. Förra veckan var han i Porto, Portugal för att tala på en konferens om Fórum 2050. Inbjudan till Porto fick han efter sitt deltagande i EUGLOHs Annual Summit i Lund i juni år.

– Detta är en av de mest inspirerande saker jag gör just nu, det är extra roligt med samarbete med dessa nya kontakter som jag har fått, bland annat i Tromsö, säger Max Liljefors.

Han hoppas att flera kollegor vid Lunds universitet ska få upp ögonen för möjligheterna med EUGLOH. Han tror att kännedomen inte är så spridd.

– Kollegorna i Tromsö kände inte till EUGLOH och de möjligheter som finns, när jag kontaktade dem, säger Max Liljefors.
Kursen börjar ta form och går allt som det ska kommer de första studenterna, från nio olika EUGLOH universitet, nästa höst att delta i den första omgången av kursen. Den blir både digital och på plats i Lund.

Läs mer: Sök stimulansmedel för att utveckla din drömkurs