Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Universitetet vill att forskare ska få mer inflytande på finansiering

Närbild på en person som tittar koncentrerat in i ett mikroskop. Foto.
Lunds universitet skriver i sitt yttrande bland annat att forskarinflytandet borde stärkas när det gäller den nya forskningsfinansieringen. Foto: Kennet Ruona

Lunds universitet ställer sig bakom förslaget med tre nya myndigheter för forskningsfinansiering. Men forskarnas inflytande måste stärkas.

Den statliga forskningsfinansieringen ska göras om. Förslaget är att de nuvarande finansiärerna läggs ner och att tre – alternativt två – nya myndigheter, var och en med ett eget ansvarsområde, skapas. Drygt 200 remissinstanser ombads att ge sina synpunkter och flera av dem har uttryckt kritik mot förslaget. 

I Lunds universitets yttrande står att universitet ställer sig bakom både den problemanalys om kvaliteten på svensk forskning, och de kriterier som ett framtida system ska uppfylla som presenteras i förslaget. Universitetet förordar alternativet med tre nya myndigheter, snarare än två.

Stärkt forskarinflytande efterfrågas

Däremot tycker LU att förslaget är för otydligt när det gäller forskares möjligheter att ha inflytande på myndigheternas arbete. Här anser man att forskarinflytandet måste stärkas. Dessutom, står det i yttrandet, behövs en tydlig strategisk samordning mellan myndigheterna, framför allt när det gäller forskningsinfrastrukturen. 

Angående forskningsinfrastrukturen anser LU även att förslaget lämnar frågan om en hållbar och långsiktig finansiering av denna olöst. Vidare menar LU att det behövs en separat myndighet för digital infrastruktur.