Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Uppdaterad plattform för strategiarbete med satsningar på internationellt genomslag

Jordglob i svart och gult.

Nu finns en uppdaterad plattform för strategiarbete som kommer att styra våra insatser mellan 2025 och 2027. Uppdateringen är en viktig del i vår strävan att förbli relevanta och konkurrenskraftiga i en snabbt föränderlig omvärld.

Vår omvärld blir allt mer oförutsägbar och komplex, och för att möta dessa utmaningar måste vi agera på nya och snabbare sätt. Plattformen för strategiarbete är vårt verktyg för att fokusera och accelerera vårt utvecklingsarbete samtidigt som den främjar samarbete och dialog över hela universitetet.

Genom att använda plattformen som vägledning kan vi strukturera vårt arbete och inspirera till nya initiativ. Den kommer att ligga till grund för universitetets verksamhetsplan samt nämndernas och rådens planer. Dessutom kommer den att vara en viktig inspirationskälla för strategi- och prioriteringsarbetet vid fakulteter, institutioner och den gemensamma förvaltningen. Plattformen är ett verktyg för att fokusera, accelerera, strukturera och inspirera utvecklingsarbetet.

En viktig del av det mer konkreta arbetet med den uppdaterade plattformen är de internationella satsningarna. Ökad konkurrens kräver att vi intensifierar våra ansträngningar för att få internationellt genomslag för vår verksamhet. Detta inkluderar att fortsätta det utmärkta internationella arbete vi redan bedriver samtidigt som vi tar det till nästa nivå genom att öka vår synlighet och vårt akademiska rykte.

Flera områden har identifierats där vi kan förbättra våra internationella samarbeten, inklusive utbyten med andra universitet och deltagande i internationella projekt och nätverk. Genom att utnyttja dessa möjligheter kan universitetet bredda våra perspektiv och stärka vår forskning och utbildning.

Jag uppmanar er alla att engagera er i dessa internationella satsningar och att överväga att söka medel för samarbeten och mobilitet. Genom att arbeta tillsammans kan vi maximera vår potential och fortsätta att vara ledande inom våra områden.

Med nya och kommande associeringar till EU:s ramprogram för forskning och innovation; Horisont Europa finns många möjligheter till utökade samarbeten med lärosäten i till exempel Kanada, Korea, Nya Zeeland, Schweiz och Storbritannien. Det finns även etablerade samarbeten via nätverken LERU, U21 och EUGLOH. Det arbete som redan bedrivs inom dessa nätverk är bra och utgör en naturlig bas för framtida utväxling. En ny intressant möjlighet är samarbeten med koreanska universitet via SKERIC, ett internationellt projekt som koordineras av Lunds universitet. 

Vi behöver också bli bättre på att kommunicera universitetets innovationsarbete i allt från innovationer som leder till nystartade företag till innovativt tänkande som till exempel kan leda till bättre administrativa processer. 

Ett annat viktigt område där vi behöver bli bättre är att ge förutsättningar för fler doktorander att förlägga delar av sina doktorandstudier vid ett annat internationellt universitet. Internationell erfarenhet under doktorandtiden är ovärderlig.

Den röda tråden i mycket av arbetet med att öka internationellt genomslag är att växla upp internationella samarbeten, därför utlyser vi nu bland annat pengar för samarbeten med och vistelser vid utvalda partneruniversitet. 

/ Kristina Eneroth

Läs mer


Denna text ingår i LU-nytt 9 - 2024.