Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dubbelt jubel!

Porträttfoto av Leif Salford som håller upp en kåpa i svart och lila.
I början av 1980-talet bodde och jobbade Leif Salford i Kuwait, där han hade fått en professur. Den här vackra kåpan fick han senare som gåva av dekanen på Medicinska fakulteten där. Foto: Minna Wallén-Widung

I år blir Leif Salford jubeldoktor. Dessutom kan han lägga ytterligare en i det närmaste unik titel till sin lista – jubelövermarskalk. För femtio år sedan hade han nämligen ansvaret för sin egen promotion!

Leif Salford, professor emeritus i neurokirurgi, har verkat inom akademin i hela sitt vuxna liv. Som forskare, lärare – och festfixare. För finns det en anledning att fira ska det firas, det är principen han fortfarande lever efter.

– I hela mitt liv har jag försökt skapa en positiv stämning hos de som jobbat på de enheter där jag befunnit mig. Det har gett mig mycket positivt tillbaka, säger han från sin fåtölj i den stora trevåningsvillan i centrala Lund som han och hustrun Eva Salford fick chansen att köpa i slutet av 60-talet.

Porträttfoto av Leif Salford som sitter i en fåtölj intill en soffa och en kakelugn i bakgrunden.
Leif Salford hemma i villan i centrala Lund. Foto: Minna Wallén-Widung

Smugglade in gäster i AF-borgen

Historierna Leif Salford kan berätta från sitt långa och aktiva yrkesliv är många. Och ofta handlar de om fester, akademiska högtider eller andra tillställningar. Som den gången kung Gustav II Adolf snubblade på parnassen under universitetets 300-årsjubileum då han kreerades till  jubelhedersdoktor och Leif Salford i sista stund lyckades fånga och stötta upp honom. Eller den gången 1968 då lasarettet fyllde 200 år och statsministern och andra prominenta gäster fick smugglas in bakvägen till Akademiska föreningen för att inte angripas av demonstranterna utanför festlokalen. 

– Det är dramatiska minnen, för det hände stora ting, konstaterar han. 

Svartvitt porträttfoto av en man iklädd i doktorshatt och högtidsband.
Leif Salford, glad nypromoverad medicine doktor 1974. Foto: Privat

Har deltagit i doktorspromotionen sedan 1962

Redan efter det första året av medicinstudier bestämde sig Leif Salford för att aldrig tacka nej till ett spännande uppdrag. Det ledde till att han snart blev såväl sekreterare i Medicinska föreningen som proqurator i Malmö nation, kårmarskalk och till och med universitetets övermarskalk. Särskilt doktorspromotionen håller han kär – han har deltagit i så gott som alla sedan 1962. År 1970 blev han utsedd till övermarskalk, en post som på den tiden var oavlönad och sköttes på fritiden.

– Mitt första år som övermarskalk var min dotter nyfödd och varannan natt var hon med mig i övermarskalkens rum i Universitetshuset. Hon låg där och sov medan jag jobbade med promotionen.

Ansvarig för sin egen promotion

När han så själv skulle promoveras år 1974 – efter att ha bott i New York och verkat vid Cornell Medical Center i två år – fann han sig i en ovanlig sits. Förutom att han själv skulle promoveras till medicine doktor var han också övermarskalk och alltså den som var ytterst ansvarig för hela ceremonin. Uppdraget delade han med goda vännen Jonas Hafström, sedermera ambassadör och universitetets styrelseordförande.

Svartvitt foto på två festklädda män.
Leif Salford i samspråk med goda vännen Jonas Hafström som han delade uppgiften som övermarskalk med 1974. Foto: Privat

– Eftersom det aldrig hade hänt förut gav jag mig själv i uppgift att lägga till det i handlingarna: Huru promovera sittande övermarskalk? Efter det att föregående fakulteten avslutat, ska marskalken resa sig, ta av sig sitt band, sätta sig vid övriga promovendi och invänta sig tur. Så det gjorde jag.

Även om det var det sista året han hade jobbet som övermarskalk har Leif Salford inte släppt doktorspromotionen. Förutom att han har varit Medicinska fakultetens promotor, har han i drygt två decennier fungerat som ”generalrepetitör”, det vill säga den som repeterat hela proceduren med samtliga promotorer.

Jubeldoktor – och jubelövermarskalk

Den 31 maj i år finns Leif Salford som vanligt med under ceremonin i Domkyrkan. Den här gången som både jubeldoktor och jubelövermarskalk, det senare en egen titel som Jonas Hafström har hittat på. Leif Salford räknar med en mycket kort tid i rampljuset.

– Som jubeldoktor sitter du i ett sidoskepp i Domkyrkan, ingen ser dig. Man kan hoppas på en bekväm stol, annars är det ganska outhärdligt. När det är din tur glider du fram till promotorn och tar i hand. Du får nytt diplom och några ord på latin, sedan bugar du dig och går tillbaka till stolen. Det hela är över på 30 sekunder. Men det är kul att det händer och självklart ska jag vara med.

Foto av Leif Salford som sitter i en fåtölj och tittar på svartvita gamla fotografier.
Bilderna från 1974 väcker minnen hos Leif Salford. Foto: Minna Wallén-Widung

Viktigt med akademiska traditioner

Att en av hans döttrar dessutom var med som kransflicka den där majdagen 1974, och således firar ett eget jubileum i år, tycker han är extra roligt. Att värna de akademiska traditionerna är viktigt för Leif Salford.

– Jag tycker de är oändligt viktiga, inte minst för sammanhållningen. Jag kan tala med någon som läst i Lund, Uppsala eller vid något annat universitet, och känna att vi har något som vi delar med en hel akademisk värld. Det gör oss stolta över platsen vi studerat och verkat vid. Att man dessutom får gå i jättelånga tåg med originella hattar och kåpor, det är ju jätteroligt.

Svartvitt foto av fem vuxna och ett barn, alla är högtidsklädda.
Här syns Leif Salford på promotionsdagen tillsammans med sina föräldrar, hustrun Eva, dottern Lotta och svärmor. Foto: Privat

Tacksam för sin tid vid akademin

I stark kontrast till det lättsamma och flärdfulla står Leif Salfords professionella karriär. Den har han ägnat åt att bekämpa de maligna gliomen, en av de absolut död­ligaste formerna av cancer. Som 67-åring gick han i pension från det kliniska arbetet och 2018 lämnade han över chefsskapet för det laboratorium för gliomforskning han skapat redan 1977, Rausinglaboratoriet. Han är tacksam för alla år han har fått ägna åt sitt arbete.

– Jag är oerhört lycklig över att ha fått jobba inom en specialitet som har varit så utmanande, men också belönande. Det har krävt mycket, men känslan av att ha räddat en människas liv är ofantlig. Det är det finaste av allt.

Doktorspromotionen

Årets doktorspromotion arrangeras den 31 maj i Lunds domkyrka. 266 doktorer och 15 hedersdoktorer ska promoveras under dagen. 67 doktorer som promoverades för 50 år sedan ska kreeras till jubeldoktorer. Processionen lämnar Universitetshuset kl 12.00 och vänder åter någon gång efter klockan 15.00. Mer information finns i kalendariet på lu.se.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English