Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Timbuktu om arbetet i universitetets kulturråd: ”En titt in i urverket”

Foto av artisten Jason Diakité som sitter i en stol och lutar kinden i handen samtidigt som han tittar in i kameran.
Jason Diakité tycker att det är intressant och lärorikt att delta i kulturrådets arbete. Foto: Jenny Leyman

Som en granne som man bor bredvid, men som man aldrig har varit hemma hos. Så upplevde Lundasonen Jason Diakité, också känd som hiphopartisten Timbuktu, universitetet under sin uppväxt. I dag har relationen förändrats – förutom att han utsågs till hedersdoktor häromåret är han också en av ledamöterna i LU:s kulturråd.

Inne i det anrika Biskopshuset pågår de sista förberedelserna inför att kulturrådet ska samlas för dagens möte. Rådet sammanträder en gång per termin och mötet i eftermiddag väntas pågå i fyra timmar. Det följs sedan av fin middag i salen intill mötesrummet. Jason Diakité, eller Timbuktu som de flesta känner honom som, kommer en halvtimme tidigt och slår sig ner i biblioteket på andra våningen. Han har flugit till Sverige från Hongkong, där han bor tillsammans med sin familj, för att kunna vara med på mötet. 

– Hittills har jag lyckats få till resorna så att jag kan vara med på mötena. Dessutom bor min mamma i Lund och min pappa och syster i Malmö, så jag har stora och viktiga anledningar att komma hit, säger han.

Foto av man som står i ett rum inrett som bibliotek och tittar ut genom fönstret.
Jason Diakité har faktiskt pluggat vid LU. Trots att han beskriver det som en ”extremt halvhjärtad” insats, där han tog 17 poäng av 60 möjliga, har han på äldre dagar klivit in i universitetets finrum. Foto: Jenny Leyman

Vill förstår – och bidra

Kulturrådet instiftades 2015. Dess ledamöter är verksamma inom en rad olika områden och ska bland annat fungera som rådgivare i det strategiska arbetet för LU:s kultursamverkan och bidra till att synlig­göra universitetets roll i kulturen. Mötet som strax ska börja är Jason Diakités andra, han är ny ledamot för i år. När frågan kom tvekade han inte att tacka ja.

– Jag är nyfiken på nya rum. Universitetet som jag har vuxit upp intill är trots allt ganska okänt för mig. Jag har en nyfikenhet kring vad universitetet vill och vad universitetet kan göra. Jag vill försöka förstå och jag vill givetvis bidra.

Det första mötet, som hölls under vårterminen, minns han som både roligt och givande.

– Det var väldigt intressant och lärorikt. Det var kul att träffa de andra ledamöterna, alltifrån museichefer och näringlivspersoner till ”old-timers” på universitetet, och att förstå lite mer om hur universitetet fungerar. Det är som att ta en titt in i urverket, utan att vara urmakare. Det är en hel del kuggar, som jag misstänkte, men jag fattar inte riktigt vad de gör än, säger han. 

Artist, författare och aktivist

Som musiker har Jason Diakité sedan genombrottet i början av 2000-talet blivit en av de största inom svensk hiphop, med mega­hits som Alla vill till himmelen men ingen vill dö, många år av flitigt turnerande och flera tunga musikpriser i bagaget. Han har också hyllats för sitt samhällsengagemang. 

Foto av artisten Jason Diakité som sitter i en fåtölj och tittar snett förbi kameran.
Jason Diakité gör sin andra termin som ledamot av universitetets kulturråd. Foto: Jenny Leyman

2013 fick han stor uppmärksamhet när han mottog 5i12-rörelsens pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism och höll ett känslosamt tal i riksdagen samtidigt som han höll upp sitt pass. 2016 kom boken En droppe midnatt, en familjehistoria om rötter som sträcker sig från slaveriets USA till Sverige. Boken låg senare till grund för en föreställning med samma namn. 

En distans till universitetet under barndomen

För sina insatser i det svenska kultur­livet och i samhällsdebatten blev han förra året promoverad till hedersdoktor vid den Humanistiska fakulteten. Men under barn­domen hade Jason Diakité, som är född och uppvuxen i Lund, bara vaga föreställningar om vad universitetet egentligen var och betydde. Han minns Toddydagen, ­Medicinska föreningens stora och publika högtidsdag, då han och kompisarna hade ärtkrig och kastade ägg på studenterna. 

Men det fanns alltid en form av distans.   

– Det är nästan som en granne som man har bott bredvid hela sitt liv, men aldrig varit hemma hos riktigt, säger han och fortsätter:

– Därför är det fint att lite senare i livet – i livets högsommar – ändå få en inblick i universitetet. Innan förra mötet hade jag till exempel aldrig varit i Biskopshuset, men jag har åkt förbi det tusentals gånger. Bara det är ganska coolt, att komma in och se ett sådant rum som man alltid har undrat över.

Foto av en samling människor som står uppradade i en trappa för en gruppbild.
Förutom de externa ledamöterna deltog följande från LU i kulturrådets senaste möte: Ann Kristin Wallengren, Johanna Kaspersson, Louice Cardell Hepp, Isabelle Nilsson, Jimmie Kristensson, Staffan Storm, och Johannes Persson (ej med på bild). Foto: Jenny Leyman

Nya perspektiv

Utanför Biskopshuset strilar regnet ner i omgångar den här oktobereftermiddagen, och utanför möteslokalen ställs varmt kaffe och te fram på bordet åt ledamöterna. På dagens agenda står, förutom en läges­rapport om vad som hänt sedan sist, en diskussion om hur universitetet kan ta ett mer samlat grepp kring kulturverksamheten. Dessutom ska ledamöterna få en presentation om Art Callab – Laboratory for Art av Fredrik Haller, universitetslektor vid Teaterhögskolan. 

Jason Diakité tror och hoppas att det han kan bidra med är nya perspektiv.

– Jag är lekperson, icke-akademiker, icke-fastanställd och icke-normativ i någon bemärkelse. Jag kommer från en självuppbyggd gräsrotskultur och har ett helt annat perspektiv på saker och ting än vad samhället i övrigt kanske har.

Kulturrådets externa ledamöter 2024–2026

Patrick Amsellem, överintendent Nationalmuseum
Nina Andersson, vd Folkets hus och parker
Jason Diakité, musiker, författare, hedersdoktor
Karin Karlsson, programchef Malmö live
Helene Larsson Pousette, av­gående kulturråd vid svenska ­ambassaden i Washington
Jenny Lindén Urnes, styrelse­ordförande Lindéngruppen
Anna Lyrevik, förvaltningschef Region Skånes kulturförvaltning
Marcus McKinley, Global Co-­creation Manager Ikea
David Polfeldt, tidigare vd Massive Entertainment, konsult, författare
Biljana Topalova-Casadiego, museichef Malmö museer

Kulturrådets uppgifter:

Vara en diskussionspart och ett idéforum i universitetets arbete för att implementera strategin för universitetets kultursamverkan.
Bidra till att synliggöra universitetets roll i, och för, kulturen.
Vara rådgivande i rektors strategiska arbete för universitetets kultursamverkan.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English