Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vegetariskt blir universitetets norm vid möten och konferenser

Två kvinnor som sitter och dricker kaffe bakom en glasvägg.

Det vi äter och dricker påverkar människor och miljö på många sätt – genom hur maten produceras, transporteras och används. Nya riktlinjer för inköp av livsmedel höjer ambitionerna och tydliggör universitetets roll i frågor om hållbar matproduktion. Målet är att andelen vegetarisk och säsongsanpassad mat ska öka och att matsvinnet ska minimeras.

Livsmedel är en hållbarhetsfråga som engagerar och ofta uppmärksammas på campus och på olika evenemang.

Universitetsledningen har beslutat om nya riktlinjer för inköp av livsmedel och catering med skarpare skrivningar om vilka livsmedel som ska köpas in och vilka märkningar som är relevanta. Det handlar både om att följa aktuell lagstiftning och att universitetet som stor inköpare kan bidra till att öka efterfrågan på miljöanpassade, rättvist producerade och säsongsanpassade produkter. 

– Vi har många verksamheter som ofta ordnar konferenser och möten med mat. Flera av dem har varit med i arbetet med de nya riktlinjerna. Det är viktigt att riktlinjerna är förankrade i verksamheten, samtidigt som vi tar kliv framåt för att nå våra hållbarhetsmål, säger miljöchef Claes Nilén. 

Vegetariskt som standard

Vegetarisk mat ska vara förstahandsalternativet på konferenser och event som universitetet anordnar. Eventuella köttalternativ får specialbeställas. Det ska också finnas tillgång till växtbaserad dryck som alternativ till komjölk. Inköp av livsmedel bidrar till universitetets klimatpåverkan och förhoppningen är att detta beslut ska vara ett steg i att minska påverkan från maten. Även restauranger och caféer på campus ska arbeta mot samma mål, det ska finnas minst ett vegetariskt alternativ tydligt utmärkt på menyn. 

Ekologiskt eller lokalproducerat? 

I vissa fall ska alltid ekologiska och/eller Fairtrade-märkta produkter väljas, det gäller kaffe, te, socker, mjölk och juice. För andra produkter ska ekologiskt väljas så långt det är möjligt. Men för att undvika långa transporter är rekommendationen hellre regionalt producerade produkter än importerade ekologiska eller Fairtrade-märkta produkter när valet finns, exempelvis när det gäller frukt som äpplen, päron och plommon.

Matsvinn och källsortering

Det är inte bara själva inköpen som är viktiga, även rester och avfall påverkar. Att köpa in lagom mängd mat och se till att eventuella rester blir uppätna är både en ekonomisk och miljömässig fråga. Tänk gärna igenom hur matsvinn ska hanteras inför ett evenemang och se till att det finns bra möjlighet att sortera avfall. För att minska på avfallet ska engångsartiklar undvikas. 

Läs mer: Hållbara livsmedelsinköp och evenemang

Arrangörer av evenemang och inköpare ska i första hand välja produkter som är:

  • vegetariska
  • säsongsanpassade
  • ekologiska och/eller Fairtrade-märkta
  • märkta med MSC, ASC eller Svenskt Sigills klimatcertifiering (gäller fisk och skaldjur). 

Tänk även på att:

  • minimera matsvinnet
  • källsortera
  • undvika engångsartiklar

De nya riktlinjerna gäller vid:

  • inköp och upphandling av livsmedel och catering
  • arrangemang av konferenser, event eller liknande evenemang
  • representation