Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Använder konst och skönlitteratur för att uppmärksamma avhandling

Uppslag i en bok. Foto.
Illustrerad skönlitterär kapitelinledning i Frans Libertsons avhandling.

En avhandling lockar sällan många läsare. Frans Libertson använder sig av både skönlitteratur och konst för att öka chanserna att nå ut och göra sin avhandling om hållbara energisystem mer tillgänglig

Idén fick han för något år sedan under ett samtal med sin handledare. När handledaren påpekade att det är de vetenskapliga artiklarna som kommer att läsas, inte i första hand avhandlingen, insåg han att det säkert stämmer, men samtidigt föddes tanken att visa att även avhandlingar kan bli lästa. 

Porträtt av man. Foto.
Frans Libertson. Foto: World Energy Justice Congress 2023

– Jag har alltid varit intresserad av att skriva och berätta en historia. Jag hade precis läst Herman Melvilles bok Bartleby, the Scrivener: A story of Wall Street som bland annat handlar om hur arbetare avkrävs mer och mer i en kapitalistisk ekonomi, berättar Frans Libertson.

– Min avhandling handlar också om beteendeförändringar för att passa in i ett system och om hur konsumenter måste ändra sin elkonsumtion när alltmer av produktionen kommer från förnybara källor. Elkonsumenterna kan till exempel behöva tvätta, diska och ladda elbilen andra tider på dygnet när tillgången på el är bättre och elen är billigare. Men det är inte alla konsumenter som kan göra det, så kravet på flexibilitet kan leda till ökad ojämlikhet och social orättvisa.

Skrev novell

I boken kände han således igen teman från sin avhandling och bestämde sig för att skriva en novell som parafraserar Melville. När novellen var klar delade han upp den i mindre delar där varje del fick inleda varsitt kapitel i avhandlingen tillsammans med AI-genererade bilder som illustrerar det kommande kapitlet. På det viset har skönlitteratur och konst blivit ett slags ramberättelse till den vetenskapliga avhandlingen. 

Den fiktiva novellen beskriver och sammanfattar teman i den faktaspäckade avhandlingen. Varje del av novellen avslutas med en cliffhanger och den som vill läsa hela berättelsen drivs att bläddra från ett kapitel till nästa.

Frans Libertson menar att hans avhandling kan ses som två böcker i en, men att det finns tre sätt att läsa den på.   

– Man kan läsa novellen för sig eller bara läsa avhandlingens kapitel. Eller så väljer man att läsa båda delarna parallellt.  

Varför har du valt att göra så här?

– Det talas mycket om att hitta nya sätt att kommunicera vetenskap och jag tror starkt på storytelling som kommunikationsverktyg. Fiktion kräver sällan förkunskap och läsaren behöver inte känna till några akademiska termer. Jag vill göra min forskning mer tillgänglig för en bredare publik och då tror jag det krävs något som sticker ut.

Fotnot: Frans Libertson disputerade den 24 maj med avhandlingen The stories of user flexibility – An exploration of flexibility capital for a just energy transition (Lunds universitets forskningsportal).

 


 

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English