Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fyra projekt beviljas medel för hållbarhetsrelaterad forskning

Drönare flyger över ett fält.
Photo by Gautier Salles on Unsplash.

Utlysningen ’Sustainable Idea Exploration’ är en möjlighet för forskare vid Lunds universitet att utforska den innovativa potentialen i sin forskning och finansiera aktiviteter utanför ramen för befintliga forskningsprojekt. Syftet är att stödja utvecklingen av tidiga innovativa idéer från forskningsprojekt som kan bidra till hållbar utveckling.

Fyra projekt har beviljats medel i den tredje omgången av utlysningen. Varje projekt tilldelas maximalt 150 000 kronor från fonden. Bedömningsgruppen har bestått av åtta personer utsedda av Hållbarhetsforum och LU Innovation med kompetens av både innovationsprocessen och hållbarhetsutmaningar.

Sustainable Idea Exploration är en återkommande utlysning och öppnar för ansökningar igen våren 2025. Den finansieras med medel från Hållbarhetsfonden, som drivs i ett samarbete mellan LU Innovation, Hållbarhetsforum och LU Byggnad.


Beviljade projekt

Forensisk röst-, tal- och språkanalys 

Andreas Jakobsson och Susanna Whitling. Foto.
Andreas Jakobsson och Susanna Whitling.
Susanna Whitling, Institutionen för kliniska vetenskaper och Andreas Jakobsson, Matematikcentrum


Polisen har stora mängder ljudinspelningar från krypterade telefonsamtal som används i brottsmålsutredningar. Erfarna röstlogopeder hjälper idag polisen att identifiera misstänkta personer, med hjälp av röst-, tal- och språkanalys. Polisens behov är stora och för att kunna skala upp verksamheten planerar projektet att kombinera expertbedömningar med AI-baserad talarverifiering. Projektet beviljas medel för att utveckla en AI-tjänst som hjälper till att sortera i materialet från polisen och kombinera sökningar med tidigare bedömningar.


Removal of short-chain perfluorinated alkyl substances (PFAS) from water by functionalised dendritic fibrous nanosilica

Man Zhang. Foto.
Man Zhang
Man Zhang, Kemiska institutionen


PFAS är en typ av vanligt förekommande långvariga kemikalier, som bryts ner långsamt. PFAS-föroreningar i olika vattenkällor utgör en betydande ekonomisk, social och miljömässig utmaning globalt. Nuvarande saneringsmetoder har svårt att effektivt avlägsna kortkedjiga PFAS från vatten, vilket leder till fortsatt exponering och potentiella hälsorisker. Det är ett omfattande problem och påverkar miljontals människor världen över som är beroende av förorenade vattenkällor för dricksvatten, jordbruk och industriella ändamål. Projektet föreslår att  nanomaterialet Functionalized Dendritic Fibrous Nanosilica (DFNS) används för att selektivt avlägsna kortkedjiga PFAS från vatten, istället för filtrering genom aktivt kol som görs idag. Genom att utnyttja unika egenskaper för DFNS, som anpassningsbara partikelstorlekar, hög ytarea och hierarkisk porositet, ska projektet utveckla ett effektivt och hållbart adsorberande material som är skräddarsytt för att avlägsna kortkedjiga PFAS från vatten. 


Efficient biodiversity monitoring using unmanned aerial vehicles

Arrian Karbassioon. Foto.
Arrian Karbassioon
Arrian Karbassioon, Centrum för miljö- och klimatvetenskap


Insatser för ekologiskt bevarande kan endast genomföras om övervakning av arter och livsmiljöer ger den information som behövs för att fatta förvaltningsbeslut. Ekologiska fältstudier begränsas dock ofta av kostnaden för att anlita experter som utför artbestämning och liknande övervakningsuppgifter. Genom att använda drönare kan man fånga egenskaperna hos stora landområden på kortare tid och med minimal ansträngning. De kan flygas på olika höjder och under strukturer som byggnader och träd. Drönare som flyger nära ytan och är utrustade med högupplösta kameror kan ta bilder med en skala på 1 cm per pixel, vilket är tillräckligt bra för att urskilja enskilda blommor. Projektet kommer att jämföra drönarbilder från blommande habitat med expertidentifiering i fält över åtta halvnaturliga gräsmarker. Syftet är att ta reda på hur varje metod presterar när landskapets komplexitet ökar, för att se om drönare är ett kostnadseffektivt alternativ till undersökningar på plats i mer komplexa miljöer.


Bio-waste utilization to improve fire-retardancy of renewable wood-based insulating materials

Edita Garskaite. Foto.
Edita Garskaite
Edita Garskaite, Institutionen för bygg- och miljöteknologi


Träbaserade isoleringsmaterial är klimatsmarta alternativ till konventionella petroleumbaserade material. De är hållbara, lätta att arbeta med och återvinningsbara. De är också hygroskopiska, vilket innebär att de har förmåga att absorbera och avge en måttlig mängd fukt utan att skadas. Nackdelen är dock att de är lättantändliga och det är därför viktigt att utveckla brandsäkra träbaserade isoleringsprodukter. Projektet ska vidareutveckla en ny metod för att fördröja förbränningsprocesser baserat på mineraliseringsprocessen, samt fastställa och optimera inverkan på brandbeteendet. Äggskal från bioavfall och ammoniumsalter kommer att användas för att producera mineral. Därmed kan detta projekt också bidra till att minska avfall och till en cirkulär ekonomi.

Läs mer: Lund University Sustainability Fund | LU Innovation
Kontakt: Peter Franck | LU Innovation