The Conversation är en internationell nyhetssajt som ger forskare möjlighet att nå en bred publik. Lunds universitet har varit medlem sedan 2017 och har sedan ett år tillbaka som mål att öka antalet publicerade artiklar från lärosätet. Under 2024 var målet 40 artiklar. Under 2025 är målet att öka antalet publiceringar ytterligare.
– Det är otroligt glädjande att se så många LU-forskare publicera artiklar i The Conversation under 2024 och vilket genomslag de fått. Det görs så mycket spännande forskning på LU så jag hoppas ännu fler publicerar under 2025, säger Per Mickwitz, vicerektor för forskning, hållbarhet och campusutveckling.
Smidigt samarbete
Samhällsvetenskapliga fakulteten ligger i topp med flest publicerade artiklar: 20 artiklar och 330 000 visningar. HT-fakulteterna har med 400 000 visningar för sina tio artiklar dock flest läsningar totalt sett. Lika många artiklar har Naturvetenskapliga fakulteten. Även Medicinska fakulteten ligger högt sett till hur lästa fakultetens artiklar är, deras åtta artiklar under året har i snitt fått cirka 36 000 visningar.
HT-fakulteternas starka siffror är mycket tack vare Mikael Roll, professor i fonetik, vars artikel ”People who are good at reading have different brains”, nu har över 200 000 visningar. Artikeln bygger på en nyligen publicerad vetenskaplig studie.
– Det är överväldigande. Jag har fått många läsarfrågor och blivit intervjuad av sydafrikansk radio. Det är enkelt att skriva för The Conversation när man precis publicerat en vetenskaplig artikel. Man kan tänka att man skriver för en äldre släkting, säger Mikael Roll.
Han uppskattade samarbetet med The Conversations redaktör Miriam Frankel.
– Jag är väldigt imponerad. Miriam Frankel var snabb och bra på att göra innehållet mer riktat för en större publik, säger Mikael Roll.
Mikael Roll ser två anledningar till att artikeln blev så populär: debatten om läskrisen, både nationellt och internationellt, och tajmingen strax före jul, då intresset för böcker och läsning ökar.
Medicinska fakulteten har å sin sida fått draghjälp av Christel Nielsen, docent i epidemiologi, vars artikel om tatuering och cancerrisk haft över 160 000 visningar. Studien fick dock ett enormt internationellt genomslag efter ett pressutskick, vilket gör att det inte är givet vad som beror på The Conversation och vad som beror på övrig media. Hon är också nöjd med samarbetet.
– Det var verkligen ett nöje att jobba med The Conversation. Jag uppskattar både skrivandet tillsammans med journalisten som jag arbetade med – det var konstruktivt och tidseffektivt – och själva formatet. Det är fortfarande många som hör av sig angående studien. Eftersom ett av syftena var att ge allmänheten verktyg att fatta informerade beslut om tatuering känns detta särskilt viktigt, säger Christel Nielsen.
I topp bland svenska lärosäten
Trots att 2024 är ett rekordår för universitetet sett till antalet publicerade artiklar når det inte upp till de exceptionella läsarsiffror som noterades under 2020 och 2021. Under dessa år var intresset stort för både Sveriges pandemihantering och forskning generellt. Det senare bidrog också till att The Conversation hade rekordmånga besökare.
Förutom Lunds universitet är också Karolinska Institutet och Stockholms universitet medlemmar i The Conversation. Lunds universitet har publicerat fler artiklar än Stockholms universitet (30) och Karolinska Institutet (23). KI är dock i topp sett till antal visningar – 2,3 miljoner jämfört med Lunds universitets 1,6 miljoner.