Svettningar, humörsvängningar och dålig sömn. Många kvinnor lider av att vara i klimakteriet. Enligt en studie från 2021 publicerad av Socialstyrelsen har 60 procent måttliga eller svåra besvär i samband med övergångsåldern.
– Då är det rimligt att ställa sig frågan hur en arbetsplats kan riggas för kvinnor i övergångsåldern, säger Cheryl Sjöström, koordinator vid Centrum för miljö-och klimatvetenskap vid Lunds universitet.
Cheryl Sjöström leder det pilotprojekt som etablerades på Lunds universitet 2024 med målet att göra Lunds universitet till en mer klimakterievänlig arbetsplats. Pilotprojektet görs i samarbete med Gerdahallen och finansieras av Hållbarhetsfonden. Projektet innebär att en grupp anställda vid Lunds universitet tränar tillsammans samtidigt som de tar del av föreläsningar om klimakteriet. Allt under arbetstid.
– Föreläsningarna tar upp olika faktorer som kan påverka upplevelsen av klimakteriet, till exempel fysisk aktivitet, hormonbehandling och kost. Men vi pratar främst om hur klimakteriet påverkar hela kroppen samt de möjligheter som finns för att påverka negativa effekter av klimakteriet på arbetsplatsen, exempelvis friskvårdstimmen. Vi går också igenom den forskning som finns om träning och menopaus, säger Cheryl Sjöström.
En rad liknande initiativ pågår på andra arbetsplatser i Sverige. IKEA släppte hösten 2024 en klimakterieguide för företagets anställda. Partille kommun initierade en klimakteriesatsning år 2022.
– Svenska arbetsplatser börjar så smått att ta den här frågan på allvar. Och jag vill också uppmana universitetets chefer att våga prata om klimakteriet på medarbetarsamtal. Där kan man lyfta väldigt enkla frågor som gör stor skillnad. Det kan handla om att fråga om medarbetare har möjlighet till återhämtning, om hon hinner utnyttja sin friskvårdstimme eller om temperaturen på kontoret behöver sänkas, säger Cheryl Sjöström.
Talar på Forum Jämställdhet
Cheryl Sjöström är inbjuden att tala om projektet vid Forum jämställdhet som arrangeras 5–6 februari i Lund.
– Jag ser fram emot att berätta om vad som händer i den kvinnliga kroppen innan och under klimakteriet, för det är så mycket mer än värmevallningar. Jag kommer också att vilja utmana deltagarnas bild av vem kvinnan i klimakteriet är – nämligen en stark och viktig person i arbetet, i familjen och i samhället i stort, säger Cheryl Sjöström.
– Kvinnor i medelåldern är en överrepresenterad grupp när det gäller sjukskrivning för utmattning. Det kan finnas anledning att tro att många diagnostiseras med utmattning i stället för klimakteriebesvär, med felaktig behandling såväl som arbetsanpassning som följd, säger Caroline Amarelle, HR-specialist inom arbetsmiljö och hälsa vid Lunds universitet.
Universitetet tar varje år fram statistik avseende sjukfrånvaro för anställda. Den omfattar samtliga befattningar, som professorer, doktorander och administrativ personal. Statistiken har fram till 2024 varit för trubbig för att kunna göra en mer nyanserad analys. Åldersgrupperna har nu ändrats så att statistiken framöver gäller 40–49 år och 50–59 år och inte som tidigare, 30–49 år.
Cheryl Sjöström har en bakgrund som forskare vid Lunds universitet. Pilotprojektet är dock inte en forskningsstudie utan kommer att resultera i en rapport som presenteras för Hållbarhetsfonden år 2025.
- Föreläsningen är den 5 februari 13.55–14.20, på det Loop, Brunnshög, Lund:
A pause for menopause in the workplace, Cheryl Sjöström, centrum för miljö och klimatvetenskap tillsammans med Åsa Rippe, leg fysioterapeut, Gerdahallen - Se hela det öppna programmet för Forum Jämställdhet