Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Konstnärliga fakulteten vill samlokalisera på Heleneholm

Flygfoto över en stad. foto
Stadsdelen ­Heleneholm i Malmö, med sitt karakteristiska kraftvärmeverk mitt i bilden. Musik­högskolan ligger till vänster utanför bild. Foto från 2014. Foto: David Castor/wikimedia commons

Med Varvsstaden ute ur bilden är det University of ­Chicagos etablering och satsningar i ett av den amerikanska jättestadens mest utsatta områden, South Side Chicago, som står förebild för Konstnärliga fakultetens framtida samlokalisering.

– Tänk att skapa ett campus på Helene­holm där Musikhögskolan redan finns. Det vore något helt nytt i Skandinavien, och universitetet skulle bli känt för mer än Nobelpristagare, säger fakultetens dekan Santino S Resic.

Diskussionerna med Malmö Stad om Helene­holm som campus för Konstnärliga fakulteten har tagit fart efter beskedet att etableringen i Varvsstaden avbryts. Där hade kostnaderna för de framtida hyrorna blivit för höga och äventyrat kvaliteten på utbildningarna.

Direktörer med glansig blick   

En samlokalisering på Heleneholm har alla förutsättningar att bli bättre än i Varvsstaden, menar Santino S Resic och det går inte att ta miste på att han brinner för plan­erna när han berättar om de påbörjade diskussionerna med Malmö Stad och hur direktörerna där fått något glansigt i blicken när han träffat dem och beskrivit vad de tillsammans skulle kunna göra med Heleneholm. Om fakultetens samtliga tre institutioner – Teaterhögskolan, Konsthögskolan och Musikhögskolan – hamnar där så skulle det ändra förutsättningarna för det han menar är en bortglömd del av Malmö.  

– Det skulle skapa framtidshopp. Alla spelar inte fotboll, nästa Ibrahimovic från Malmö kanske är en musiker, en skådespelare eller en konstnär. Heleneholm är ett ­utsatt område. Ett exempel på det är att 75 procent av alla inbrott som drabbar Lunds universitet sker på Musikhögskolan, säger han och fortsätter:

man med skägg skrattar. foto
Dekan Santino S Resic ser stora möjligheter med en samlokalisering av Konstnärliga fakulteten på Heleneholm. Foto: Kennet Ruona

– Fakulteten ska inte bli en social inrättning, inte alls. Men tänk att vara där, mitt bland ungdomar som kanske aldrig drömt om, eller ens vet vad Lunds universitet är. Tillsammans med Malmö Stad öppnar sig massor med möjligheter att vända utvecklingen – en bestående insats för integration, den hållbara staden, you name it. 

Redo för nästa steg

Det är ingen självklarhet att Lunds universitets konstnärliga fakultet ska finnas i Malmö. Tidigare har det varit lite si och så med intresset från Malmö Stads sida som, enligt Santino S Resic, tycks ha tagit fakulteten lite grann för given. Men nu är det andra tongångar.

– Malmö stad hakade på direkt när jag tog upp möjligheten att göra ett ­gemensamt projekt. Vi är redo att ta det till den politiska nivån och jag hoppas att rektor kan träffa Katrin Stjernfeldt Jammeh som är kommunstyrelsens ordförande i Malmö innan sommarsemestern och teckna en avsiktsförklaring.

Musikhögskolan är den enda av de tre institutionerna som enligt Santino S Resic idag bedriver verksamhet i lokaler som är byggda för ändamålet. Enligt honom är de tre prefekterna positiva till att samlokalisera på Heleneholm.

Och det finns fler som gillar idén, enligt Konstnärliga fakultetens dekan. Bland annat utbildningar på andra fakulteter.

vägg med grönska framför. foto
Musikhögskolan är den enda av fakultetens ­institutioner som har lokaler som är byggda för ändamålet. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

– Det är fantastiska utbildningar som skulle gynnas av närheten till konsten. Det kan bli hur bra som helst om man tar bort stuprören mellan utbildningar och mellan fakulteter och tänker nytt. Du skulle se ­direktörerna i Malmö Stad hur de strålar när jag berättar att jag har pratat med kollegor i Lund om att flytta utbildningar till Malmö.  

Pengarna sätter gränsen

Hyrestaket för Konstnärliga fakulteten är 53 miljoner kronor. De pengarna räckte inte för en samlokalisering i Varvsstaden. Oavsett var samlokaliseringen sker i framtiden måste hyran bli betydligt lägre. 

– Det är inte säkert att det blir Heleneholm, det kan bli någon annanstans för Malmö Stad har gott om lokaler och mark överallt. Men i så fall ska det vara ännu bättre än Heleneholm och hyran självklart rejält lägre än i Varvsstaden, säger Santino S Resic. 

Vad är det med Heleneholm som driver dig?
– Jag är invandrare och jag har vuxit upp i en arbetarstadsdel i Malmö. Jag såg hur långt det var till Lund, men nu är jag en del av universitetet och kan sluta den här cirkeln. Det är inget prestigeprojekt från min sida, inte alls. I Heleneholm skapar vi förutsättningar för ett akademiskt, pedagogiskt och konstnärligt centrum i en del av Malmö som håller på att självdö. Att göra det här är hjälp till självhjälp både för Lunds universitet och för Malmö Stad. 


 

Bakgrund till samlokaliseringen

Projektet att samlokalisera Musikhögskolan, Konsthögskolan och Teaterhögskolan inleddes 2016. De första åren var planen att det nya campuset skulle stå klart 2023.

Hösten 2020 beslutade man sig för Varvsstaden och att Musikhögskolan skulle flytta in i vagnverkstaden medan konst och teater skulle flytta in Kockums maskinhall. Allt skulle stå klart 2025–2026, men ganska snart sköts inflyttningen fram till 2027.

I december förra året skrotades planerna på samlokalisering i Varvsstaden. Inflation och kostnader hade skjutit i höjden och att etab­lera verksamheten där hade enligt dekanen drabbat både studenter och anställda.

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English