Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ökat fokus på akademisk frihet*

Foto på LUX med texten "Men vänta nu".

Akademisk frihet är en grundläggande förutsättning för vår verksamhet. Det är också ett område som engagerar många medarbetare.

Vi kan bli bättre på att synliggöra det arbete som pågår men också ge större utrymme för att på olika sätt belysa och diskutera frågor som rör akademisk frihet.

Under hösten har etikrådet fått ett förändrat uppdrag och heter numera rådet för etik och akademisk frihet. Förra veckan arrangerade rådet ett välbesökt seminarium på temat trygga rum i undervisningen. Det var ett mycket intressant seminarium. Universitetslektor Rebecca Selberg inledde med ett föredrag på temat Trigger Warnings och därefter följde ett panelsamtal mellan Elin Bommenel (Samhällsvetenskapliga fakulteten), Stefan Lindgren (Medicinska fakulteten) och Emma Svensson (LUS). Stort tack till alla som medverkade!

Rektor har också givit universitetslektor Johan Östling i särskilt uppdrag att under nästa år arbeta med att facilitera och synliggöra diskussioner, debatter och frågeställningar som berör akademisk frihet

/ Jimmie Kristensson

Läs mer


Denna text är publicerad i LU-nytt nr 8.

Foto på Jimmie Krsitensson.

Jimmie Kristensson, vicerektor

E-post:
jimmie [dot] kristensson [at] rektor [dot] lu [dot] se (jimmie[dot]kristensson[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046- 222 19 74

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046-222 38 95