Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Visst vill jag använda AI, men hur gör jag rätt?

Många av universitetets forskare publicerar fantastisk forskning som har gjorts med hjälp av artificiell intelligens (AI). Många är nyfikna på att testa AI för att förbättra, förenkla eller påskynda åtminstone någon del av forskningsprocessen. Samtidigt ställer sig många frågan ”vad får man använda AI till?”

Utgångspunkten när du använder AI i forskningen är att följa grundprinciperna för forskningsetik och låta dem vägleda dig hur du som forskare ska agera. I den nya guiden 

”God forskningssed” som Vetenskapsrådet publicerade 2024 skriver de att principerna: tillförlitlighet, ärlighet, respekt och ansvar ”utgör grunden för god forskningssed och ska vägleda individer såväl som organisationer”. Dessa principer bör också vägleda oss i vår användning av AI.

EU-kommissionen har publicerat riktlinjer för ansvarsfull användning av AI i forskningen. Eftersom AI och användningen av AI utvecklas så snabbt är dessa riktlinjer ett så kallat levande dokument som ska uppdateras minst en gång i halvåret. I riktlinjerna slår man fast att det är forskarna själva som är ansvariga för sitt AI-genererade innehåll och att forskarna bör vara transparenta med användning av AI, samt att de bör respektera gällande regelverk och ta hänsyn till integritet till exempel när de delar information med AI-verktyg. 

Det är viktigt att vi forskare på LU vågar använda AI, annars kommer vi att bli omsprungna. Samtidigt behöver vi gemensamt fundera på vad en etisk användning av AI innebär. Därför ordnar nu forskningsnämnden, rådet för etik och akademisk frihet samt AI Lund gemensamt konferensen ”Risks and Benefits with AI in Research - Ethical Perspectives” den 23 april.

Under seminariet kommer Anita Dewaard från Elsevier att berätta hur ett stort internationellt förlag ser på AI och dess utmaningar. Sumithra Velupillai från Vetenskapsrådet kommer att prata om hur en forskningsfinansiär ser på användningen av AI vid skrivande och bedömmande av ansökningar. Sedan kommer docent Sune Hannibal Holm från Köpenhamns universitet att tala om etiska överväganden med användningen av AI. Eftermiddagen avslutas med ett panelsamtal med representanter från olika forskningsinriktningar som diskuterar frågor kopplade till AI och forskningsetik.

/Jimmie Kristensson & Per Mickwitz, vicerektorer

Läs mer

Foto på Per Mickwitz. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Per Mickwitz

E-post:  per [dot] mickwitz [at] rektor [dot] lu [dot] se (per[dot]mickwitz[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046- 222 38 80

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)
Telefon: 046-222 38 95


Foto på Jimmie Krsitensson.

Jimmie Kristensson, vicerektor

E-post:
jimmie [dot] kristensson [at] rektor [dot] lu [dot] se (jimmie[dot]kristensson[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046- 222 19 74

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post:
gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046-222 38 95