Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Konstförening har tappat fyra av tio medlemmar

Porträttfoto av kvinna utanför Skissernas museum i Lund.
Szidonia ­Ruggiero, som är styrelse­ledamot i universitetets konstförening ­Lundensia, har bland annat arrangerat visning på Skissernas Museum. Foto: Jan Olsson

Universitetets konstförening Lundensia har sett en rejäl minskning av antalet medlemmar de senaste åren.

För ett par år sedan hade konstföreningen 530 medlemmar. Nu är siffran nere på 314. Det stora tappet ägde rum efter att universitetet bytte bank från Nordea till Swedbank för ett år sedan. 

Szidonia Ruggiero arbetar på sektionen Ekonomi och sitter även i styrelsen för Lundensia. 

– Tidigare kunde medlemsavgiften dras automatiskt, men efter att vi bytte bank går inte det längre. Nu måste man själv aktivt betala och det tror vi är en stor anledning till att antalet medlemmar har minskat, säger hon. 

För nuvarande och tidigare anställda

Konstföreningen Lundensia är öppen för anställda och före detta anställda vid universitetet. Drygt hälften av medlemmarna är pensionärer. Just nu pågår en kampanj där medlemmarna försöker ragga nya medlemmar och mota medlemstappet. Förhoppningen är att konstföreningen ska attrahera även yngre anställda.

En morot är det årliga konstlotteriet. Medlemsavgiften är 300 kronor per år, pengar som i huvudsak används till att köpa in konst som lottas ut till medlemmarna. 

– Vi satsar på att köpa in konst från konstnärer verksamma i Skåne. Förra året gick vi över sundet till Köpenhamn, men vi brukar hålla oss till skånska konstnärer. Vi vill gynna de lokala så mycket det går, säger Szidonia Ruggiero. 

Förutom konstlotteriet anordnar föreningen även föreläsningar, utflykter och studiebesök samt arrangerar konstresor. 

Konstföreningen Lundensia startade 1977.