Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ludovic cyklade 110 mil för att studera i Lund

Ludovic framför universitetshuset. Foto: Ida Thelander.
Långsamt resande är helt enkelt underbart, säger Ludovic. Foto: Ida Thelander.

Ludovic Prick, Erasmusstudent från Belgien, tog cykeln till Lund för att vara med på Arrival Day. Tillsammans med en vän cyklade han från Amsterdam via Bremen, Hamburg, Rödby och Köpenhamn.

Resan på 1100 kilometer tog 13 dagar och inkluderade några längre stopp samt en tvådagars lång vila i Köpenhamn. 

– Det gav oss gott om tid att utforska slingrande landsvägar. Det gjorde också att vi kunde uppleva landskapet genom flera sinnen – syn, lukt, temperatur och fågelsång. Man börjar uppskatta de små sakerna omkring sig och känner sig mer levande. Långsamt resande är helt enkelt underbart, säger Ludovic.

Ludovic blev glatt överraskad över att hitta cykelbanor längs större delen av rutten, vilket gjorde att de lyckades undvika tung trafik. Cykling kan förstås bitvis vara väldigt ansträngande. 

– Du behöver bra däck och utrustning för att klara alla sorters väder. Vi upptäckte också att vi var tvungna att äta mycket för att kompensera för en daglig förlust av 2500 kalorier. Vi cyklade 4–5 timmar per dag och tog många pauser för att vila benen. Det var ett tempo som fungerade för oss, säger Ludovic.

Ludovic hade en nätt packning på 25 kilo, inklusive tält, flera flaskor vatten och annan nödvändig utrustning för den två veckor långa resan. Studiematerial, kläder för hösten och annat skickades per post, med det fraktalternativ som var mest miljövänligt.

Under hösten ska Ludovic komplettera sin masterexamen i European Studies/External Relations från Belgien med kurser som "Greening the Economy" och "Climate Change and Society". Han har en kandidatexamen i hållbarhet från Katholieke Universiteit Leuven. Efter att ha avslutat sina studier i Lund är Ludovic redo att söka jobb. Kanske kan han arbeta med ett ämne relaterat till sin masteruppsats där han undersökte Europeiska unionens främjande av grönt resande.

Ludovics tips för dig som är intresserad av långdistanscykling:

  • Börja i liten skala: Börja med en två- eller tredagars resa för att se hur många kilometer du kan klara per dag. För vissa är 50 km per dag idealiskt, för andra kan det vara 100 km.
  • Bara gör det: Tänk inte för mycket. Du vänjer dig på bara några dagar. 
  • Använd appar för din reseplanering: Förutom Google Maps, prova appar som ‘Camp Space’ – som ger information om privatpersoner som erbjuder campingplatser i sina trädgårdar – och ‘Komoot’ – som föreslår lämpliga rutter för cykling (och vandring).

Framtida cykelplaner: 
Island eller Alperna.

Ett hållbarare Arrival day arrangerades

Totalt har 4500 nya internationella studenter antagits för studier vid Lunds universitet hösten 2024. Av dessa är 1000 utbytesstudenter, resterande är programstudenter på grund- och avancerad nivå. Hur många av de 4500 antagna som slutligen påbörjar sina studier i Lund vet vi inte förrän efter terminsstart.

De nya internationella studenterna kommer från över hundra olika länder världen över. De största studentgrupperna kommer från Tyskland, Kina, Nederländerna, Italien, USA, Frankrike, Danmark och Storbritannien. 

Arrival Day har målet att vara ett attraktivt, smidigt och hållbart evenemang. Både i planerings- och genomförandefasen främjas återvinning och sopsortering. På så sätt exponeras de nya internationella studenterna från början med att sopsortering är en del av svensk vardag, och sker i alla sammanhang.

Höstens nya internationella studenter kommer till Lund | Lunds universitet