Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny enhet för forskningsdata tar form

Illustration av kromosomer och ett förstoringsglas.
Vid universitetet hanteras många olika typer av forskningsdata. Därför behöver vi ta ett gemensamt grepp för att underlätta hanteringen av forskningsdata för alla våra forskare och deras behov.

Ett intensivt arbete med att bygga upp den nya Enheten för forskningsdata pågår för fullt. Enheten börjar ta form och mycket av arbetet från projektet ”Uppbyggnad av enheten för e-infrastruktur” har övergått i en permanent och långsiktig plan för hur vi skall jobba med forskningsdatahantering framöver.

Våra forskare har länge efterfrågat ett bättre stöd när det gäller hantering av forskningsdata. För att kunna erbjuda det har vi satsat på att lyssna in behoven, samordna kompetensen som finns vid universitetet och identifiera vilka områden vi kan förbättra. Resultatet blir en enhet vars syfte är att avlasta forskare i den snårskog av regelverk, teknikaliteter och inte minst den administrativa belastningen som råder. 

Enheten för forskningsdata skall göra det lättare för er som forskar att göra rätt och för att ni enklare skall kunna navigera bland gemensamma system – så att ni kan lägga mer av er tid på att bidra till forskningen. 

Vi vill också att det blir tydligt både inom universitetet och utanför vad enheten faktiskt sysslar med. Därför togs beslutet kring årsskiftet att enhetens namn blir Enheten för forskningsdata, med förhoppningen att namnet speglar verksamheten bättre. Enheten för forskningsdata är en viktig satsning som dessutom skall bidra till att säkerställa att vi uppfyller kraven från anslagsgivare och samarbetspartners.

Och arbetet är i full gång! Redan nu har flera delprojekt levererat och uppnått viktiga mål. Utöver de data stewards som nu finns vid fakulteterna finns det nu också ett utökat och samordnat stöd på Medarbetarwebben, en universitetsgemensam supportgrupp och en avsevärt förenklad process för diarieföring av forskningshandlingar. 

Det tomma skal som enheten hittills varit börjar nu att fyllas upp med kompetens och viktiga resurser. Enheten har fått en föreståndare, Sven Lidin, som tidigare varit dekan för Naturvetenskapliga fakulteten. Sven är känd för sin gedigna forskarbakgrund, många ledningsuppdrag och sitt stora kontaktnät. Detta gör honom ypperligt väl lämpad för rollen som föreståndare. Han har dessutom en imponerande t-shirtsamling!

I sitt team har Sven flertalet kompetenta medarbetare och i skrivande stund pågår fler rekryteringar för att öka kompetensen i enheten. Emilie Stroh, som under det gångna året gjort en strålande insats som huvudprojektledare. Hon är kvar i enheten som biträdande föreståndare med ansvar för samordningen med fakulteterna. 

Jag är helt och hållet övertygad om att vi, med denna riggning, kommer att vara i framkant vad gäller hantering av forskningsdata såväl nationellt som internationellt. Men för att vi skall lyckas hela vägen krävs ett gott samarbete och att vi krokar arm i dessa komplicerade och utmanande frågeställningar!

/Viktor Öwall, vicerektor

Läs mer


Denna text ingår i LU-nytt 3 - 2025.

Viktor Öwall. Fotograf: Charlotte Carlberg-Bärg.

Vicerektor Viktor Öwall

E-post: viktor [dot] owall [at] rektor [dot] lu [dot] se (viktor[dot]owall[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046- 222 94 69

Vicerektorernas sekreterare Gerd Hawaleska

E-post: gerd [dot] hawaleska [at] rektor [dot] lu [dot] se (gerd[dot]hawaleska[at]rektor[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046-222 38 95