Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tidigare SÄPO-chef ny i universitetsstyrelsen

man med beige jacka. Foto
Förre SÄPO-chefen Klas Friberg ingår i Lunds universitets styrelse från och med oktober. Han avlade sin juristexamen i Lund. Foto: Nicke Messo

Mandatperioden för universitetets styrelse förlängs rejält, från 17 månader till 43 månader. Samtidigt förstärks kompetensen i säkerhetsfrågor i och med att Klas Friberg, tidigare chef för SÄPO och Rikskriminalen, blir en av tre nya externa ledamöter i LU:s styrelse.

Den rekordkorta mandatperioden för landets universitetsstyrelser avslutas den 30 september. Formas tidigare generaldirektör Ingrid Petersson har sedan maj i fjol varit ordförande för Lunds universitetsstyrelse. Nu fortsätter hon på den posten fram till den sista april 2028.

Kort period kritiserades

Att den nya mandatperioden blir rekordlång (43 månader) förklaras med att regeringen vill komma tillbaka till den tidigare cykeln då universitetsstyrelsernas mandatperiod inleddes den 1 maj. En tidpunkt som tajmades med universitetens årsredovisningar och gav de nya styrelserna tid att sätta sig in i lärosätenas frågor.   

När regeringen förra våren mer än halverade mandatperioden för landets universitetsstyrelser till 17 månader lät kritiken inte vänta på sig. I ett brev till regeringen uttryckte 37 rektorer sin besvikelse och beskrev beslutet som ett misstroende mot styrelsernas kompetens och ett hot mot den akademiska friheten och lärosätenas autonomi.

Stärker säkerhetskompetensen

Som skäl för den korta mandatperioden angav regeringen att man ville stärka styrelsernas kompetens i säkerhetsfrågor. 

Maria Arnholm, landshövding i Kronoberg och professor Magnus Henrekson har varit nomineringspersoner och de som lämnat förslaget på ny styrelse vid Lunds ­universitet. Apropå styrelsens kompetens i säkerhetsfrågor skriver de i förslaget: ”Vi har tolkat det som att det finns två aspekter att beakta: expertis rörande det internationella säkerhetsläget respektive expertis rörande skydd mot dataintrång och påverkan från främmande makt. Det förra behovet till­godoses av Magnus Christiansson, universitetslektor vid Försvarshögskolan, medan det senare behovet tillgodoses av Klas Friberg, tidigare chef för SÄPO, Rikskriminalen, med mera.”  

I nästa LUM återkommer vi med den fullständiga styrelsen, då även med namnen på de tre verksamhetsföreträdarna och de tre student­representanterna som universitetet utser. 

Föreslagna externa ledamöter i universitetsstyrelsen

Ordförande

  • Ingrid Petersson, fd generaldirektör Formas

Vice ordförande

  • Tom Erixon, vd och koncernchef för Alfa Laval

Externa ledamöter

  • Klas Friberg (ny), strategisk rådgivare, tidigare chef för SÄPO och ­Rikskriminalen
  • Anders O. Bjarklev (ny), rektor Danmarks Tekniska Universitet, DTU
  • Anna Victoria Hallberg (ny), fil dr i litteraturvetenskap och proprefekt Södertörns högskola
  • Gudrun Antemar, lagman Stockholms tingsrätt
  • Magnus Christiansson, universitetslektor Försvarshögskolan
  • Pernilla Johansson, seniorekonom Swedbank 

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968.
Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda .
Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English