Vi frågar LU Innovations affärsjurist Fredrik Engfeldt:
– Lärarundantaget kan förklaras på ett rätt juridiskt och komplext sätt, men för att göra det enklare kan vi titta på vad det innebär vid Lunds universitet. Kort sagt har forskare generellt sett rätt att kommersialisera sina forskningsresultat. Detta är unikt för Sverige, då lagstiftningen ser annorlunda ut i andra länder. På svenska lärosäten ligger ansvaret för att göra nytta av forskningen på forskarna själva. Detta är en fantastisk möjlighet, men också ett stort ansvar, och vi på LU Innovation finns här för att hjälpa till.
– Alla som forskar omfattas av lärarundantaget. Det handlar inte om vilken anställningskategori du tillhör, utan om vad du gör. Det som omfattas är främst patenterbara uppfinningar, men även sådant som skyddas av upphovsrätt. Däremot omfattas inte fysiskt material (till exempel om du har tagit fram ett protein), information eller data.
Vanliga frågor om lärarundantaget
- Omfattas min forskning av lärarundantaget?
- Vad måste jag tänka på inför forskningssamarbeten?
- Lärarundantaget har kritiserats och problematiserats, så en viktig fråga vi ofta får är: Kommer lärarundantaget att finnas kvar i framtiden?
Svaren ges på seminariet, välkommen att lyssna och ställa dina egna frågor.
Seminarium i Trappan: Det världsunika "lärarundantaget"
Tid: Den 21 maj kl 12.30-13.00
Plats: "Trappan" i foajén till Forum Medicum, Lund
Mer om seminariet i kalendariet
LU Business Track
Har du forskningsresultat som skulle kunna göra skillnad men saknar tid eller kunskap att utforska den kommersiella potentialen på egen hand? Du behöver inte göra det ensam. Ansök senast den 15 maj.